Защо плодовете не трябва да се ядат като десерт?

  • Сподели:
Защо плодовете не трябва да се ядат като десерт?

Плодовете безспорно имат огромна полза за здравето, защото са доказан източник на антиоксиданти, флавоноиди, витамини, минерали, каротеноиди, фибри и т.н. Те са лесно смилаеми, помагат за укрепване на имунната система, намаляват риска от инфаркт, консумацията им действа профилактично против рак и диабет.

Но има ли някакво значение кога ще ги ядем?

Дълго време се смяташе, че плодовете са вид десерт. Но в действителност това не е така. Плодовете не са десерт.

Изядени след основното хранене, влизат в контакт с него, започват да ферментират и вкисват. Причината е съдържанието им на захари и това, че повечето от плодовете съдържат почти 90% до 95% вода. Това нарушава нормалния храносмилателен процес.

По-добре е да ги хапвате един час преди хранене или най-малко 2 часа след това. Нужни са около 20-30 минути, за да бъдат усвоени. Затова идеалният вариант е да се хапват плодове 15 до 20 минути преди ядене, когато вече плодовете ще бъдат смлени и няма да имате проблем с храносмилането.

Плодовете вероятно са най-разнообразната храна. Те могат да заместят закуската, може да ги хапваме и във вид на салата, да си направим сок и още в хиляди други варианти.

Вече стана ясно, че правилото да завършваме обяда и вечерята с плодове не важи. Но има ли правила за това как трябва да се ядат плодове?

За да си отговорим на този въпрос, първо трябва да знаем състава на различните плодове:

• дали са по-кисели в природата - това са цитрусовите (лимони, портокали и др.);

• дали съдържат много фибри – основно тези, които се ядат с кората (ябълки, дюли, грозде) и други като нар, портокали;

• дали съдържат много вода (пъпеши, дини);

• дали са месести (банани, праскови и др.).

В зависимост от естеството им плодовете е добре да се ядат в определени комбинации, в определено време или самостоятелно. Специалистите съветват да се ядат плодове само от един вид, за да се избегне смесването на вкусове. Например трябва да се избягват комбинации от сладки и цитрусови плодове. Вариантът с кисело мляко и цитруси също не се оказва особено добър за стомаха.

Пиенето на изцеден сок от няколко плода също не е препоръчително. Гликемичният товар много бързо навлиза в кръвта и повишава нивото на захарта в нея.

Един интересен факт е, че фибрите помагат за движението на храните в нашия стомах. Ето защо винаги е добре да се ядат богати на фибри плодове преди хранене и между храненията, тъй като, консумирани на пълен стомах, не се разграждат правилно и протичат ферментации, които не влияят добре на организма.

При по-разтоварващ режим можете да замествате едно от храненията за деня с плод или с плодова салата. Диетолози твърдят, че е най-добре да хрускате любимите си плодове сутрин - преди или за закуска, като преди това изпиете чаша топла вода за прочистване. И препоръчват тези, които са характерни за сезона. Ако обичате да ги комбинирате с мюсли и кисело мляко, също няма проблем, стига да не ви предизвикат киселини.

Плодовете, както и зеленчуците, са по-полезни за здравето в суров вид. Освен това винаги е по-добре да са традиционни за нашите географски ширини.

Но каквито и да са плодовете, важното е да се комбинират правилно и никога да не се ядат за десерт.