10+1 интересни факта за кучетата

  • Сподели:
10+1 интересни факта за кучетата

Един ден, на път към супермаркета и почти стигнала до него, се заглеждам как едно куче върви след чантата на млада жена. Имам навика да купувам храна на бездомни животни.

Забавям крачка, за да видя дали жената ще му даде нещо. Няма изгледи това да се случи и закрачвам към най-близката закусвалня. Купувам първото нещо с месо в него и го подавам на животинчето.

То не проявява съществено внимание, както би направил всеки гладен, а по-скоро любопитство и колебание, клонящо към незаинтересованост. Явно не е гладно. Все пак взима кренвиршката и започва да я яде с изразен интерес към съдържимото. Доволна отивам към супермаркета, свършвам работа, излизам и кучето го няма.

Продължавам по пътя си и стигам до крайната си цел. Там, пред сградата, в която трябва да вляза, ме чака моят нов приятел. Приближавам се невярващо и учудена, че е надушил някак моята дестинация, и го галя.

Интересът е взаимен и аз виждам как опашката се развихря във въздуха като космато ветрило. Става ми смешно от хрумналото ми сравнение. Влизам, защото времето започва да ме притиска, а "кучо" провира нос между вратата и касата и се опитва да влезе с мен.

Повече не го видях, но разказвам на всички за него, защото любовта има много измерения.

Ако и вие сте от страстните любители на кучета, то следващите редове са за вас:

1. Всеки кучешки нос е уникален

Кучешкият нос всъщност е еквивалент на човешкия пръстов отпечатък. Всеки един си има своята уникална повърхност, така че можете да откриете извършителя, отговорен за скъсания чехъл или наръфаната четка за коса с едно простичко разследване. Шегата настрана, носовете им са неповторими!

2. Кучетата сънуват

Всички ние, собствениците на тези удивителни създания, сме виждали как косматите приятели мърдат лапи докато спят. Е, това не са просто мускулни конвулсии. Кучетата сънуват! При това сънищата им наподобяват доста човешките. За жалост, това включва и кошмарите.

3. Кучетата се въртят около оста си преди лягане с причина

Представителите на този животински вид често се въртят в кръг преди да си легнат… с причина! Не го правят просто, защото нещо им е хрумнало или за да ни позабавляват в събота вечер. Това е инстинкт, който те имат, за да могат да си правят "легла" на места с висока растителност в дивата природа.

4. Стомахът им е колкото орех

Това твърдение важи за малките породи, чиито стомахчета са големи колкото орех. Остава въпросът - къде побират всичката тази храна?!

5. Има порода кучета, за която лаенето е табу

Породата се нарича Басенджи и за нея е характерно пълното отсъствие на лай. Басенджи не е нямо, издава различни звуци като ръмжене, пръхтене и вой уподобяван на пеене, което напомня на тиролски йодлери. Когато не харесва някого, животното просто му обръща гръб. Дали “убий простака с мълчание” не е девизът на тези симпатяги?

6. Кучетата разбират езика на тялото

Не само, че най-добрият приятел на човека разбира езика на тялото ни, но го възприема по-недвусмислено и от говоренето. Това е и причината възпитанието им да включва много жестове, освен устните команди. Наскоро учените потвърдили, че кучето регистрира като нещо положително човешката усмивка. Освен това изследвания показват, че то разбира и другите човешки изражения като тъга и гняв. Знаех си!

7. Милите очи всъщност не изразяват вина

Когато кучето направи беля, обикновено следва порицание. Сещате ли се как в този момент то започва да гледа жално с огромните си влажни очи така, сякаш от тях ще бликнат сълзи? Е, нито ще потекат сълзи, нито ще почувства вина или отговорност към извършеното, това не е в неговата природа. Това поведение е израз на адаптация спрямо съжителството с човека.

Животното е забелязало, че тонът и езикът на тялото ни са заплашителни и затова демонстрира покорство. Преди обаче да се скараме на пухкавия си приятел, е добре да обмислим ситуацията и какво я е предизвикало.

Според ветеринарния учен Сюзан Хейзъл, приблизително 20% от кучетата изпитват тревожност при раздяла със собственика, което води до отклонения в поведението като гризане на мебели и пр. Кучето не ни отмъщава, а страда за нас и това е начин да катализира своето неразположение.

8. Кучетата не са далтонисти

Всеобща заблуда е, че кучето не възприема цветовете. Вижда ги, но не толкова ярко и отчетливо, както човека.

9. Не всички обичат да ги гушкат

Повечето кучета никак не обичат да ги прегръщат. Ние, като примати, изразяваме привързаност, любов, радост и подкрепа като увиваме ръце едни около други, но кучешката логика е друга и за това има обяснение - кучетата нямат ръце, а лапи, които използват, за да маркират превъзходство.

Това, което ще постигнете, когато ги притиснете до себе си, е да ги накарате да мислят, че правите същото като тях. Много представители на вида все пак биха приели да бъдат прегръщани. Но са много и онези, които биха се почувствали заплашени.

Не е изненада, че много ухапвания са вследствие на прегръдки, особено когато са замесени деца. Важно е да имаме предвид също, че животното може да не реагира на прегръдката на отделните членове на семейството еднакво.

Ако то се напряга, дърпа глава встрани, избягва контакт с очите, облизва се, свива уши, значи е време да се оттеглите и да му върнете личното пространство. Не че косматкото не ви обича, просто не обича да го прегръщате!

10. Любимците (повечето) не обичат да ги потупват и галят по главата

Вие обичате ли да ви галят по лицето или да ви потупват по главата? Моето предположение е, че никак не ви допада. Повечето от нас не примират от удоволствие, когато някой посегне, за да  потупа или погали лицето ни, независимо колко нежно и с колко любов го прави.

В най-добрия случай това е просто досадно. Още по-неприятно бихме се чувствали, ако ръцете на някой напълно непознат се упътят към тази деликатна зона. Ако това се случи, естествената ни реакция би била да се отдръпнем и да се напрегнем от нарушаването на личното пространство.

Въпреки тези факти, повечето хора (включително и аз, признавам си, до този момент) си мислят, че кучетата умират да бъдат галени по лицето. Е, със сигурност има и такива, които обичат, но е добре да вземем предвид тази информация и да наблюдаваме реакциите на животното.