Топ 6 породи кучета за емоционална подкрепа

  • Сподели:
Топ 6 породи кучета за емоционална подкрепа

Кучето за емоционална подкрепа може да помогне за облекчаването на симптоми на психични състояния, като тревожност и депресия. Въпреки че не изискват специфично обучение, някои породи са по-подходящи като животни за емоционална подкрепа. За разлика от служебните кучета, кучетата за емоционална подкрепа не изискват специално обучение и теоретично могат да бъдат от всяка порода (или смесица от породи), която изберете. Въпреки това, ако търсите ново куче, което да служи като животно за емоционална подкрепа, има определени породи, които могат да бъдат най-добрите кандидати за животни за емоционална подкрепа.

Докато всяка порода кучета може да помогне за подобряване на вашето здраве, настроение и качество на живот, някои породи също са добри кандидати за животни за емоционална подкрепа.

Номер 1 - Голдън ретривър
Известни със своя приятелски и нежен характер, голдън ретривърите са изключително общителни и състрадателни кучета. Те имат естествен инстинкт да утешават и да се свързват с хората. В същото време са склонни да бъдат много лесни за обучение и са една от най-надеждните породи. Поради тази причина голдън ретривърите често се обучават като служебни кучета. Те също са чудесен вариант за тези, които се нуждаят от емоционална подкрепа. 
Черти
Интелигентен
Лесен за трениране
Нетърпелив да угоди на своите стопани
Надежден

Номер 2 - Лабрадор ретривър
Лабрадорите са известни със своята лоялност, доброта и привързаност. Те имат вродена способност да усещат емоции и да предоставят безусловна любов на своите стопани. Лабрадорите са не само страхотни животни за емоционална подкрепа, но и универсални служебни кучета. Тяхното приятелско разположение и адаптивност ги правят подходящи за различни среди и ситуации. Въпреки че може да изглеждат много сходни, лабрадор ретривърите имат по-къса козина от голдън ретривърите, което е малко по-лесно за поддръжка. 
Черти
Лоялен
Привързан
Чувствителен към емоции
Активен и игрив
Независим

Номер 3 - Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
Тези малки, но очарователни кучета са известни със своя нежен и привързан характер. Те създават силни връзки със своите собственици. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са много подходящи за хора, които търсят по-малка порода. Те могат да усетят човешките емоции, което ги прави отлични, съпричастни спътници за емоционална подкрепа.
Черти
Лек и с малък размер
Привързан 
Силна връзка със собственика
Малък и пухкав

Номер 4 - Пудел
Пуделите са много интелигентни и имат спокойно и сдържано поведение. Те са не само хипоалергенни, но и адаптивни, което ги прави чудесен избор за хора с алергии. Пуделите се предлагат в различни размери, от стандартни до миниатюрни, което позволява на хората да изберат размер, който отговаря на тяхната жизнена ситуация. Тяхната силна интелигентност им позволява да предоставят, както емоционална подкрепа, така и помощ при различни задачи. Въпреки това е важно да се отбележи, че пуделите обикновено са високоенергийни кучета, които се нуждаят от много внимание и както физическа, така и умствена стимулация.
Черти
Интелигентен
Спокойно поведение
Хипоалергенна козина
Адаптивен

Номер 5 - Мопс
Мопсовете са известни със своя игрив и привързан характер. Те имат очарователна личност, която може да достави радост и комфорт на своите собственици. Мопсовете са малки по размер, но с голямо сърце. Те са особено подходящи за хора, които търсят порода със силно чувство за приятелство и умение да повдигат духа.
Черти
Игрив
Привързан
Очарователен вид
Малък размер
Одухотворен

Номер 6 - Ши Тцу
Ши Тцу може да са малки, но имат големи сърца със своята дълга и развяваща се козина и изразителни очи, тези кучета са отлични животни за емоционална подкрепа. Те са внимателни, любящи и имат умението да създават дълбоки връзки със своите собственици. Ши Тцу също са склонни да се чувстват доста удобно да живеят в по-малки пространства, така че ако живеете в апартамент с една спалня например, това е най добрият вариант за домашен любимец, на който можете да се спрете. 
Черти
Приятелски настроен
Привързан
Дълбока връзка със собственика

Избор на правилната порода за вас
Важно е да запомните, че кучето за емоционална подкрепа не е само терапевтичен инструмент, но и домашен любимец във всеки смисъл на думата. Когато решите да приветствате ново куче в живота си, ще получите нов член на семейството. Поради тази причина е важно да изберете порода, която отговаря на вашия начин на живот, както и на емоционалните ви нужди.