Как правилно да се грижим за козината на кучето

  • Сподели:
Как правилно да се грижим за козината на кучето

Случвало ли ви се е следното: разхождате си напълно здравото, щастливо, игриво куче в парка и виждате друго животинче от същата порода. То би трябвало да изглежда точно като вашето, но осъзнавате, че изглежда много по-добре: по-лъскаво, някак по-здраво и по-красиво. Ама как така? В това няма никаква логика?

Има и още как. Козината на кучето - нзависимо дали е дългокосместо или късокосместо - има нужда от специална грижа. Понякога тази грижа се изразява в сресване от време на време, а понякога изисква много повече усилия, но така или иначе, разликата между добре поддържана и не добре поддържана козина е очевидна.

Ако се чудите дали вашето куче има нужда от по-добра грижа що се отнася до кожа и козина, ето как да разберете дали е така, както и как да му я предоставите.

Характеристиките на перфектната кучешка козина

Знаете ли, че козината е едно от основните неща, които журито оглежда по време на кучешки шоа? Ето и какво точно гледат:

• Козината трябва да е блестяща, мека и гладка, но не мазна;

• Ако е дълга, трябва да е лесна за разресване;

• Козината трябва да е гъста и равномерно разположена по тялото на животното;

• Косъмът трябва да е здрав и с правилна структура.

И вие самите, с просто око, можете да забележите дали козината на кучето ви е в най-добрата си форма, но някой път ние просто не се заглеждаме, свикнали с начина, по който любимецът ни изглежда. Това обаче може да се окаже опасно. Не доброто състояние на козината на кучето обикновено е индикатор за по-сериозен проблем, затова най-добре да се вземат незабавни мерки. Следвайте стъпките по-долу и скоро ще забележите разликата.

Всичко започва с храната

Някои хора мислят, че всички тези качествени храни и аксесоари за кучета, за които стопаните често говорят и които ветеринарите препоръчват, са "глезотии". Ако си мислите, че вашите остатъци от масата имат добра хранителна стойност за вашето куче, лъжете се. Козината е основно изградена от протеини, а за възможно най-добрия й вид са нужни и много есенциални мазнини. Затова подбирайте храни с високо съдържание на месо и зеленчуци, а понякога избирайте и храна с риба или поне такива лакомства.

Къпането

Колко често къпете домашния си любимец? А какви продукти използвате? Кучето не трябва да се къпе по-често от веднъж на месец, дори това е много, освен ако наистина не се цапа по време на разходки. Ако го къпете твърде често, козината и кожата ще изсъхнат и ще се раздразнят.

Въпросът с продуктите също е важен. Тъй като средният клас човешка козметика е твърде силна, повечето стопани избират бебешки шампоани. Вярно е, че те не дразнят, но също така и не измиват добре натрупаната по кожата и в основата на косъма мръсотия. Именно тази мръсотия води до специфичната кучешка миризма, с която толкова стопани се борят. Изберете специализирана козметика и грижа за кучета, които ще подхранят и подсилят козината, а и ще направят кожата мека и еластична.

Ресане и подстригване

Ресането е задължителна част от грижата за вашето куче, особено при дългокосместите породи. То не само поддържа козината, а и спомага опадането на вече излишните косми, които в противен случай се набиват на дивана ви.

Повечето кучета на обичат ресането, затова, за да ги прилъжете да стоят мирни, трябва да намерите правилните продукти, които да им доставят удоволствие. Такива са например четките със загладени дървени зъбци, както придобиващите популярност ръкавици с малки гумени зъбчета. Определено не взимайте нищо метално или остро, дори да е по-евтино и да изглежда подходящо, защото в крайна сметка просто ще събира прах в някое чекмедже.

Подстригванията на кучето също са важна част от грижата за козината му. През лятото дългокосместите кучета е добре да се подстригват съвсем късо. Това не е само за да се чувстват по-добре в жегите, а и за да се предотврати изсушаване и изтощаване на дългата козина вследствие от дългото излагане на слънце (а понякога и на морска вода).

Тук някои специалисти ще поспорят, тъй като в кучешките шоа се очаква дългокосместите животни никога да не са били постригвани, само "поддържани", но ако нямате такива амбиции, постригването е добре за кучето и козината му.

През зимата кучето също може да се подстриже, но там вече говорим за "оформяне" на козината, за да остане тя в най-добрата си форма, а животното - в най-добрия си вид.

Външно обезпаразитяване и премахване на пърхот

Важно е да намерите продукт, на който да разчитате да държи бълхи и кърлежи далеч от кучето ви. В идеалния вариант, този продукт ще бъде ефективен, но и нежен към козината и кожата му. В съотвените сезони е добре да оглеждате дългокосместите кучета за паразити след всяка разходка.

Ако забелязвате пърхот по кучето си, който много наподобява човешкия пърхот, подберете правилната козметика, за да се справите с това. Има такива кучешки шампоани. Пърхотът може и да означава, че къпете кучето твърде рядко - по-малко от веднъж на 3-5 месеца определено е проблем.

И така, следващият път в парка ще оберете оваците, а кучето ви ще се чувства здраво и щастливо: какво по-хубаво от това?