Червеният абат Антонио Вивалди

  • Сподели:
Червеният абат Антонио Вивалди

Роден на 4-ти март 1678 г. във Венеция, Антонио Вивалди е един от най-великите барокови композитори. Той също е невероятен цигулар и очевидно числото четири е ключово за съдбата му – става популярен с "The Four Seasons" ("Годишни времена") – цикъл от 4 цигулкови концерта. Отделно има над 40 опери и повече от 400 инструментални концерта.

Появата му на бял свят е съпроводена със слабост и болнавост, а детството му е минало в бедност. Баща му е бил бръснар, по-късно става професионален цигулар и обучава малкия Вивалди, като двамата свирели из града. Антонио Вивалди е страдал от астма, но въпреки проблемът учи цигулка и композиране, а по-късно и за свещеник. Бива ръкоположен, когато навършва 25 години, след което започва работа като майстор-цигулар във венециански дом за сираци.

Наричат го "Червеният абат", вероятно заради рижавия цвят на косата. Той написва повечето от своите концерти, кантати и църковна музика за сирачетата, които трупали почит в чужбина. В апогея на кариерата си, Вивалди приема поръчки и от кралски особи. Сътворява сватбена кантата в чест на Луи XV. Опус 9 посвещава на император Карл VI, който от своя страна го удостоява с императорска титла и покана да живее във Виена.

Късните си години Вивалди прекарва именно във Виена, където среща финансови трудности. Отива си от усложнения на астмата си в дома на вдовица, а тленните му останки биват положени в Болничното гробище във Виена. Днес почива в Карлскирхе във Виена. Къщата, където е живял, е разрушена, сега там е разположен хотел Захир, но и на двете места има мемориални плочи, както и звезда в негова памет, също и паметник.

Неговите концерти и арии дълбоко повлияват на друг гений композитор - Йохан Себастиан Бах, а в наши дни продължават да бъдат пример за подражание на много учащи се и вдъхновени от класическата музика.

Червеният абат Антонио Вивалди

Four Seasons, Vivaldi