Джон Уик: част 4 - последното влизане на Киану Рийвс в поредицата е истинско екшън зрелище

  • Сподели:
Джон Уик: част 4 - последното влизане на Киану Рийвс в поредицата е истинско екшън зрелище

Дони Йен, Бил Скарсгард и Скот Адкинс са сред новите участници в тази нова част от поредицата за наемния убиец, който просто не може да остане пенсиониран.

Създателите на франчайза "Джон Уик" сигурно не спят нощем, мислейки как да надминат себе си с всяка нова част на филма. Ако това е така, то този пък са имали сериозни основания за безсъние, тъй като "Джон Уик: част 4" надминава внушителните си предшественици в почти всяко отношение.

По-голям, по-смел, по-дълъг и с много повече зрелищни сцени, отколкото един филм може да понесе, този епичен филм на практика предефинира критериите за екшън. Ако на моменти е трудно да се избегне усещането, че прекомерният хаос се доближава опасно близо до прекалената жестокост, то тук това изглежда подходящо за филмова поредица, в която броят на жертвите е по-голям от тези на някои войни.

"Кръвопролитието в Осака не беше необходимо" - отбелязва един от героите след типично жестоко меле в луксозен хотел, при което десетки са убити, а сградата е почти в руини. "Кръвопролитието беше целта"- казва друг. Така е и с „Джон Уик“- изключително успешната поредица с Киану Рийвс в ролята на пенсионирания наемен убиец, който е въвлечен отново в жестоката игра, след като любимото му кученце е убито в първия филм. Смисълът е в кръвопролитията - или по-точно в удивителната хореография на заснетите екшън сцени, в които се използва комбинацията от бойни изкуства и стрелба с пистолет, известна като "gun-fu". Това издание на филма вдига още по-високо летвата с впечатляващо изпълнено преследване с коли и стрелба с пистолети по улиците на Париж - включително около Триумфалната арка - което внася и "car-fu" в жестоката смесица.

Може да видиш трейлъра по-надолу... 

В началото на филма нещата не вървят много добре за главния герой, което за него не е необичайно. „Високата маса“ , международна престъпна организация, която сякаш управлява света, иска кръвта му. За тази цел нейният представител Маркизът (Бил Скарсгард) обявява огромна награда за главата му, привличайки агенти на свободна практика като Следотърсача (Шамиер Андерсън), който не излиза никъде без своя верен и смъртоноопасен белгийски малиноа. Маркизът наема и слепия, но не по-малко опасен Кейн (хонконгската суперзвезда Дони Йен), бивш приятел на Уик, който приема задачата само защото, ако не го направи, "Високата маса" ще убие дъщеря му.

Нещата не вървят добре и за приятелите на Уик. Още в началото на филма пратеникът на "Високата маса", известен като Предвестника (Кланси Браун), се появява в хотел "Ню Йорк Континентал", който е удобно убежище за убийци в центъра на града и съобщава на собственика му Уинстън (Иън Макшейн, по-възхитителен от всякога) и верния му портиер (Ланс Редик), че хотелът ще бъде разрушен след един час.

Новодошлите в поредицата е добре да направят предварително проучване, защото митологията във филма е силен елемент. Би могло дори да се твърди, че подобно на много други франчайзи, свързани с фентъзи светове, създателите на филма са се поувлекли в сложните си конструкции. Ние не бихме подкрепили този аргумент, тъй като смятаме, че сложният свят, който е създаден във филмите за Джон Уик и който толкова много прилича на нашия свят, е едно от най-големите им постижения. Но в същото време, не бихме могли да обвиним и онези зрители, които гледайки филма чрез стрийминг, бързо прескачат приказните части, за да стигнат до действието.

Може да видиш трейлъра по-надолу... 

Да разказваме за най-важните моменти от сложно инсценираните сценични елементи би отнело твърде много място, защото те са адски много. (Според създателите на филма са общо четиринадесет.) Освен споменатите вече преследване с коли и битка в хотел, в която участват пистолети, мечове, лъкове и стрели, както и голямо разнообразие от импровизирани оръжия (специалитет на Уик), във филма има и невероятна бойна сцена, разиграваща се в залят с вода нощен клуб на няколко нива със стотици пируващи, които едва забелязват сблъсъка между Уик и златозъбия Кила. Последният е изигран от звездата на екшън филмите и бивш ММА боец Скот Адкинс, забавно екипиран с протези и огромен костюм, който никак не пречи на бойните му умения.

Следва престрелката между Уик и пълчища смъртоносни слуги в дефиле от стаи в жилищна сграда, заснета отвисоко с плаваща камера, която следи непрекъснатото действие, сякаш наблюдава особено бурна колония от мравки. И още една бойна поредица, която се разиграва на масивно стръмно стълбище, водещо към Сакре Кьор, която е почти нелепо пресилена - включително това, че Уик многократно пада по стълбите, за да се изправи и да започне отново като облечен в черен костюм Уайл И. Койот – така че предизвика възторжено кикотене от публиката на пре-скрининга.

Режисьорът Чад Стахелски, който режисира и всички предишни филми, и неговият страхотен екип от каскадьори са надминали предишната си работа. Бойните сцени в новия филм приличат на великите танцови номера в старите мюзикъли на MGM, допълнени с невероятно сложни, дълги и непрекъснати кадри, в които се виждат целите тела на изпълнителите, а не кинетично монтирани части от пистолет тук или човешки крайник там. Сцените са толкова виртуозни, че на практика ти се иска да станеш и да аплодираш, когато всяка от тях свърши.

За разлика от много филми, чието действие се развива на екзотични места и които представят едва няколко начални кадъра с местни забележителности, преди да заснемат филма на неописани места някъде в Канада, "Джон Уик“: част 4" използва многобройните си локации в Париж и Берлин с фантастичен ефект. Особено забавни са сцените с участието на облечения в дантелен стил маркиз, който сякаш действа само на места като Парижката опера и Лувъра, които изглежда да са на негово лично разположение.

Киану Рийвс, екипиран с кевларен костюм и риза, които му позволяват да е прострелян привидно хиляди пъти, без да пострада (той използва ревера като пелерина на Дракула), в един момент се отдава толкова задълбочено на безумните физически изисквания на ролята, че би трябвало да получи награда, ако не за актьорска игра, то просто за оцеляване. Но той играе Уик толкова перфектно, че успява да развълнува публиката само с едно страстно изразено "Да!".

 

Рийвс щедро споделя светлината на прожекторите с останалите звезди във филма. Йен, който се представя толкова остроумно и харизматично, че нямате търпение за неизбежния спин-оф; японската звезда Хороюки Санада в ролята на Шимазу, управител на хотел в Осака, който храбро се бие заедно с Уик; дъщерята на Шимазу Акира (певицата Рина Саваяма), която прави силен екранен дебют и която в един момент несъмнено ще видим и в бъдещите издания. И накрая, това не би бил филм за Джон Уик без завръщането на Краля на Бауери, изигран авторитетно от Лорънс Фишбърн.