Картина на Пабло Пикасо е продадена за 139 милиона долара

  • Сподели:
Картина на Пабло Пикасо е продадена за 139 милиона долара

Картината на Пабло Пикасо от 1932 г. "Femme à la montre" беше продадена за повече от 139 млн. долара в сряда на търг в Sotheby's в Ню Йорк, което я превърна в най-ценното произведение на изкуството, продадено на търг в световен мащаб тази година.

Творбата е отличник на есенния сезон на търговете на изкуство в Ню Йорк, който мнозина смятат за водещ за пазара на изкуство. Картината беше продадена в рамките на разпродажба на колекцията на покойния филантроп Емили Фишър Ландау, оценена на 400 млн. долара.
Деветцифрената цена я направи втората най-скъпа картина на Пикасо, продавана на търг, след "Les femmes d'Alger (Version 'O')", която достигна 179,3 млн. долара, включително премията на купувача, в Christie's през 2015 г.

"Femme à la montre", което в превод от френски означава "Жената с часовника", е портрет на любовницата на художника Мари-Терез Валтер, седнала в стол, подобен на трон, на син фон. Заглавието е мотив, който се среща и в творби на Пикасо, посветени на съпругата му, руско-украинската балерина Олга Хохлова.

Валтер е на 17 години, когато се запознава с 45-годишния Пикасо в Париж, и по-късно двамата започват тайна връзка, докато той все още е женен за Хохлова. Валтер става негов обект за редица произведения на изкуството, включително картината "Femme nue couchée" от 1932 г., която е продадена за 67,5 млн. долара на търг през 2022 г.

Пикасо рисува "Femme à la montre" в ключова година в кариерата си. През 1932 г., когато е на 50 години, той вече е постигнал широка известност, но засилва амбициите си, за да заглуши критиците, които се питат "дали не е художник на миналото, а не на бъдещето", според музея "Тейт Модърн".