Хипнотизиращият свят на Салвадор Дали през призмата на неговия театър-музей

  • Сподели:
Хипнотизиращият свят на Салвадор Дали през призмата на неговия театър-музей

Испания е родно място на някои от най-големите таланти в историята на изкуството. Творци с най-разнообразни характери и стилове, които намират допирни точки в отдадеността си към страната, в която са израснали.

Поради тази причина много от тези художници са позволили на наследството им да остане в Испания, за да бъде споделено с останалия свят. Такъв е случаят със Салвадор Дали (11 май 1904 г. – 23 януари 1989 г.) и неговия театър-музей, който той сам проектира в знак на почит към собствената си кариера в изкуството.

През 60-те години на миналия век кметът на родния град на Дали - Фигерас (на 140 км от Барселона) - моли художника да дари една от творбите си на градския музей Ампурдан. Дали решава, че градът заслужава много повече от една негова творба и че Фигерас е мястото, където неговото изкуство ще живее. Така се ражда проектът за изграждане на собствен музей.

Следващата стъпка била място, на което да се изгради. Художникът обичал Общинския театър на Фигерас не само заради пристрастието си към театралните произведения, но и защото пазил много ценен спомен от него: във фоайето му бил домакин на първата му изложба. Сградата обаче била практически разрушена от въздушни нападения по време на Гражданската война в Испания. Така Дали избрал да възстанови театъра, за да го направи грандиозен храм, в който да излага творбите си.

Десет години по-късно Дали се посветил с тяло и душа на концепцията на музея, като придружавал своя екип през всеки етап от изграждането му и се грижил за всеки последен детайл, така че сградата да отразява вярно неговата ексцентрична личност.

''Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.'' - Дали

Всичко било готово до деня на откриването му и на 28 септември 1974 г. вратите на сюрреалистичния музей били отворени и публиката била поканена да се потопи във вселената на Дали.

Неговият огромен, прозрачен купол – проектиран от архитекта Емилио Перес – се превърнал в най-емблематичната характеристика на музея. Вниманието ви може да бъде привлечено и от черния кадилак, паркиран в централния двор, или любопитната червена фасада, увенчана с редица яйцевидни скулптури. 

Интериорната декорация е внимателно проектирана до най-малкия детайл, което позволява на посетителите да се почувстват така, сякаш всъщност са в една от картините на Дали – тъй като мебелите се събират, за да симулират едно от произведенията на художника.

''Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.'' - Дали

Вземете например стаята Mae West, проектирана от Дали и Оскар Тускет, в която всяка мебел не е просто декорация, а е избрана и поставена за конкретна цел. Оттук и известният диван с форма на устни. Това пространство създава несравнимо впечатление, което трябва да се изживее лично. По същия начин Дали създава други творби, предназначени да бъдат поставени в музея. Те включват например стаята на Wind Palace и паметника на Francesc Pujols.

Произведенията на Дали, изложени в музея, проследяват еволюцията на неговото изкуство във времето, позволявайки на публиката да види дори най-ранните му артистични практики.

Посещавайки музея, можете да се насладите на произведения като ''Порт Алгер" (1924), ''Космическите атлети" (1943) и ''Леда Атомика" (1949). Музеят обаче не е само дом на творби на Дали, тъй като художникът също искал да изложи творби на художници като Еварист Валес и Антони Питчо.

Желанието на Дали било да бъде погребан тук след смъртта си. Криптата му сега е част от музея. Място, издигнало се от руините на бивш театър, в който всеки детайл от структурата му споделя някаква връзка с живота на своя създател, което го прави нещо повече от стаите, в които живеят творбите му.

Фигерас е родното място на Салвадор Дали, художник, който бил толкова нетрадиционен, колкото и брилянтен. Фигерас със сигурност нямаше да бъде толкова известен днес без своя музей: най-голямата атракция в града и един от най-посещаваните музеи в цяла Испания.

Стъкленият купол, под който се намират криптата и ковчегът на Дали, се вижда отдалеч и е специална забележителност на Фигерас.

Музеят, който Дали е завещал на испанската държава, съхранява над 1500 произведения, включващи картини, рисунки, снимки, скулптури, инсталации и гравюри. 

По време на обиколката на музея ще се запознаете с всички творчески етапи на гениалния художник. Самият Дали казва за своя музей:

''Очевидно е, че съществуват други светове, това е сигурно. Но както неведнъж съм казвал, тези други светове са вътре в нас - те са на земята и са точно в центъра на куполът на музея, който съдържа новия, неподозиран и халюциниращ свят на сюрреализма.''

Включените снимки в статията принадлежат изцяло на High View Art.