Лили Гладстон е първата носителка на ''Златен глобус'' за най-добра актриса от коренното население

  • Сподели:
Лили Гладстон е първата носителка на ''Златен глобус'' за най-добра актриса от коренното население

С исторически триумф Лили Гладстон стана първият представител на коренното население, спечелил "Златен глобус" за най-добра актриса.

''Това е историческа победа и тя не принадлежи само на мен'', каза Гладстон след победата за най-добра актриса във филм – драма на церемонията по връчването на ''Златен глобус'' през 2024 г.

Звездата от "Убийците на цветната луна" играе жена от племето Oсейдж, чийто съпруг е част от хладнокръвен заговор.

Гладстон е в ролята на Моли Бъркхарт, жена от племето Oсейдж, чиито членове на семейството са безмилостно убити като част от заговор за отнемане на богатството им.

Тя е втората актриса от коренното население на САЩ, номинирана за "Златен глобус", след Айрин Бедард за ролята ѝ в телевизионния филм "Lakota Woman: Siege at Wounded Knee" през 1995 г.

Гладстон започна благодарствената си реч с изказване на езика на племето блекфийт, който е алгонкински език. След това тя се върна към общуването на английски език, като радостно се просълзи от постижението си, докато разказваше за своята общност. Актрисата също така благодари на Скорсезе и на колегите си, сред които Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, след което посвети наградата на "всяко малко дете от Рес", което е имало мечта.

"Обичам всички в тази зала, благодаря ви. Нямам думи. Просто изрекох малко от езика на племето блекфийт - прекрасната нация на общността, която ме отгледа, която ме насърчи да продължа да правя това, което искам. На майка ми, която работеше неуморно, за да вкара езика ни в класната стая, така че да имам учител, докато растях.''

"Благодаря ти, Марти, благодаря ти, Лео, благодаря ти, Боб. Всички вие правите промяната. Благодаря ви, че сте такива съюзници. Благодаря ви, Ерик (Рот, съсценарист), благодаря ви, вожд Стендинг Беър ... и нацията Осейдж.''

Базиран на книгата на Дейвид Гран от 2017 г. "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" действието на ''Убийците на цветната луна'' се развива през 20-те години на ХХ век в Оклахома, период, станал известен като ''Големият терор'', и проследява историята на племето Осейдж, на което петролът носи огромно богатство и за една нощ превръща хората му в едни от най-богатите в света.

Благополучието им привлича бели пришълци, които манипулират, изнудват и крадат всичко, до което могат да се домогнат, преди да прибегнат и до хладнокръвни убийства. Към актьорския състав на филма, заедно с Ди Каприо и Де Ниро, се присъединяват Джеси Племънс и Брендън Фрейзър.