Килиън Мърфи спечели ''Златен глобус'' за най-добър актьор в "Опенхаймер''

  • Сподели:
Килиън Мърфи спечели ''Златен глобус'' за най-добър актьор в "Опенхаймер''

Килиън Мърфи благодари на "режисьора-визионер" Кристофър Нолан при първата си награда "Златен глобус" за "Опенхаймер.

Мърфи спечели "Златен глобус" за най-добро изпълнение на мъжка роля в драма за образа на Дж. Робърт Опенхаймер в режисирания от Кристофър Нолан филм. Това е втората номинация за "Златен глобус" за Мърфи и първата му победа.

"Още първия път, в който стъпих на снимачната площадка на Крис Нолан, разбрах, че тя е различна. По строгостта, съсредоточеността, отдадеността, пълната липса на каквито и да било възможности за сядане на актьорите разбрах, че съм в ръцете на режисьор визионер. Искам да благодаря на Крис и Ема за това, че имаха вяра в мен в продължение на 20 години."

Опенхаймер спечели четири "Златни глобуса" от осем номинации. По-рано Нолан взе победата за най-добър режисьор, Робърт Дауни-младши за поддържащ актьор и Лудвиг Гьорансон за най-добра оригинална музика.

Мърфи бе номиниран заедно с ирландските звезди Бари Кийгън (''Saltburn'') и Андрю Скот (''All of Us Strangers''), в компанията на Брадли Купър (''Maestro''), Леонардо ди Каприо (''Killers of the Flower Moon'') и Колман Доминго (''Rustin'') в категорията за най-добър актьор.

''Независимо дали сте ирландци или не, всички вие сте легенди и аз ви поздравявам'', заяви Мърфи от сцената.

Драмата на Кристофър Нолан направи колосалните 553 милиона долара за по-малко от месец след излизането си, което го прави най-успешният филм за Втората световна война в боксофиса. Освен това се превърна в най-касовия филм с рейтинг R за годината. Към момента ''Опенхаймер'' е спечелил над 953 милиона долара по целия свят.

Мърфи вече е участвал в пет филма на Нолан, включително в трилогията за ''Батман'', "Дюнкерк" и "Генезис", но за първи път играе главна роля - нещо, за което тайно е мачтаел.

"Изпитваш отговорност, но и голямо вълнение да се опиташ да го направиш, за да видиш докъде можеш да стигнеш", казва Мърфи, който се подготвя усилено в продължение на шест месеца преди снимките, като през цялото време работи в тясно сътрудничество с Нолан. "Беше страшно много работа, но ми хареса. Когато си на снимачната площадка на Крис, има някакъв вид трескавост, енергия за потенциала на това, което ще постигнеш."

Това е една всепоглъщаща роля, която изисква известна физическа трансформация, за да се доближи до този прочут тънък силует. Сложна, противоречива фигура, Опенхаймер се превръща от малко неудобен младеж в ренесансов човек, който сякаш изпитва еднаква страст към "Бхагавад Гита", Пруст, физиката, езиците, Ню Мексико, философските въпроси за разоръжаването и перфектното мартини. Но Мърфи знаеше, че с Нолан е в сигурни ръце.

"Той е най-естественият режисьор, с когото някога съм работил. А съветите, които дава на актьора, са доста забележителни. Това, че може леко да те пренесе на различно място с изпълнението ти, е доста зашеметяващо по такъв фин, ненатрапчив, ясен начин", казва Мърфи.