Ди Каприо, Де Ниро и Скорсезе завладяха Кан с деветминутни овации

  • Сподели:
Ди Каприо, Де Ниро и Скорсезе завладяха Кан с деветминутни овации

В събота вечерта премиерата на филма на Мартин Скорсезе "Убийци на цветната луна" предизвика най-големите овации на кинофестивала в Кан досега и очарова публиката. Драмата с Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Лили Гладстон продължила 3 часа и 26 минути, разказва за мрачна, до голяма степен неизследвана глава от американската история. 

Базиран на книгата на Дейвид Гран от 2017 г. "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" последният филм на Скорсезе се развива през 20-те години на миналия век в Оклахома и се фокусира върху поредица от убийства в племето Осейдж. Новосформираното ФБР пристига на мястото на инцидента, за да го разследва, и разкрива зловеща операция. Поддържащият актьорски състав включва Брендън Фрейзър и Джон Литгоу (Скорсезе също има епизодично участие, което печели бурни аплодисменти).

Кан явно обича Лео (забелязан тук за последен път с "Имало едно време в Холивуд") и Скорсезе, който се завърна на фестивала за първи път от 1985 г. насам със "След часовете". А това е добра новина за Apple Original Films, които преведоха 200 млн. долара на автора, за да реализира визията си, надявайки се, че той ще представи едно от характерните си изследвания на престъпността. Докато много от класическите филми на Скорсезе се развиват по коварните улици на Ню Йорк, действието на "Убийци на цветната луна" се развива в североизточна Оклахома, където членове на нацията Осейдж са убивани систематично със зловещи цели.

Ди Каприо, Де Ниро и Джеси Племънс минаха по червения килим заедно със Скорсезе преди премиерата, като се пребориха с дъждовното и облачно време. Кейт Бланшет, която спечели "Оскар" за ролята на Катрин Хепбърн във филма "Авиаторът", поздрави Скорсезе, когато той зае мястото си под аплодисментите. Но когато филмът свърши, най-силните възгласи бяха насочени към откритието на филма: Лили Гладстон, която играе жена от племето Осейдж, предадена от алчния си съпруг заради богатството си. Тя спечели възторжени отзиви, а публиката силно я аплодираше. В социалните мрежи блогърите на "Оскар"-ите вече подсещат представянето ѝ за евентуално внимание към наградите.

Когато аплодисментите продължиха и след края на филма, Скорсезе взе микрофона: "Благодаря на Осейдж. Благодаря на моите стари приятели Боб и Лео, както и на Джеси и Лили. Снимахме това преди няколко години в Оклахома. Това беше невероятно преживяване. Живеехме в този свят."

Овациите можеха да продължат още по-дълго, ако режисьорът не беше призован да говори пред препълнената зала. Скорсезе продължаваше да изразява благодарност, докато публиката продължаваше да се радва. Застанали около Скорсезе, актьорите, които играеха членовете на Осейдж, също бяха обзети от емоции. Филмът започна с 45 минути закъснение, но публиката в Двореца изглеждаше невъзмутима. В края на краищата "Убийци на цветната луна" беше най-очакваният филм на фестивала.

Забележително е, че "Убийци на цветната луна" е първият случай, в който носителите на "Оскар" Ди Каприо и Де Ниро работят заедно в игрален филм след драмата ''This Boy’s Life'' на Майкъл Катън-Джоунс от 1993 г. И двамата актьори изиграха измислени версии на себе си в късометражния филм на Скорсезе ''The Audition''. Де Ниро печели номинации за "Оскар" за най-добър актьор с участието си във филмите на Скорсезе "Шофьор на такси", "Нос страх" и "Разяреният бик", като печели наградата за последния. Ди Каприо е номиниран за "Оскар" за филмите на Скорсезе "Авиаторът" и "Вълкът от Уолстрийт".

Скорсезе работи в тясно сътрудничество с нацията на Осейдж по време на продукцията, а ръководителят на нацията на Осейдж Джефри Стендинг Беър работи като консултант. Племето Осейдж е изиграло огромна роля за оформянето на филма спрямо първоначалния план на Скорсезе.

"Убийци на цветната луна" бе показан извън конкурсната програма на фестивала в Кан, така че няма да може да се бори за Златната палма - най-високата награда на фестивала. Скорсезе спечели "Палма" за "Шофьор на такси" и получи награда за режисура в Кан за "След часовете".