Франсис Макдорманд: ''С напредване на възрастта печелите правото да бъдете лоялни към себе си''

  • Сподели:
Франсис Макдорманд: ''С напредване на възрастта печелите правото да бъдете лоялни към себе си''

Жената, която не търпи възражения, Франсис Макдорманд, израства в приемно семейство, започва сериозна кариера на зряла възраст, разбива стереотипите за женската красота и печели четири Оскара. Това са все факти за една наистина култова холивудска актриса каквато е тя.

От High View Art решихме да разберем как Макдорманд успява да се промъкне до Олимпиадата на славата и да запази искреността и естествеността, които зрителите толкова ценят в днешно време.

Франсис Макдорманд е родена през 1957 г. в Гибсън, Илинойс, а рожденото ѝ име е Синтия Смит. Тя получава ново име и нов живот, когато е осиновена от пастор Върнън и съпругата му Норин Макдорманд. В семейството им имало общо 9 деца. "Те дори приемаха бездомни котки", шегува се Макдорманд в едно от интервютата си.

Франсис е омъжена от 38 години за режисьора Джоел Коен (''Големият Лебовски'', ''Няма място за старите кучета'', ''Мостът на шпионите'' и др.). Двамата се запознават на прослушване за нео-ноар трилъра ''Blood Simple'' през 1984 г. и скоро след това се женят. По-късно работят заедно по много други проекти, включително ''The Tragedy of Macbeth'' - нов поглед върху пиесата на Уилям Шекспир.

Пробивната роля на Франсис е тази на Мардж Гъндерсън в зрелищната трагедия "Фарго" (режисирана от съпруга ѝ), за която получава "Оскар" за най-добра актриса. По това време Франсис е почти на 40 години. Тя признава, че именно сестра ѝ Дороти, която е работила като надзирател в затвор с максимална сигурност, я е вдъхновила за тази роля, в която играе човек с много силен характер.

''Думите са моят меч.''

Тя се противопоставя на стереотипните роли.
В портфолиото на Франсис Макдорманд почти няма класически женски образи, може би само в началото на кариерата ѝ.

"Аз съм характерна актриса, просто и ясно..." - казва тя за себе си. Всички нейни емблематични героини се противопоставят на типажите и нормалността и не попадат в общоприетите холивудски стандарти. Независимо дали става дума за полицейския началник Мардж Гъндерсън (''Фарго''), несломимата самотна майка, решена да открие убиеца на дъщеря си Милдред Хейс (''Три билборда извън града'') или загубилата съпруга и дома си Фърн (''Земя на номади'').

Препоръчвам ви да я гледате и в минисериала ''Олив Китридж'', където също прави запомняща се роля. През 2014 г. Макдорманд участва като титулярния герой в минисериала ''Olive Kitteridge''. Режисиран от Лиза Холоденко и продуциран от Макдорманд, сериалът е адаптиран по едноименния роман на Елизабет Страут от 2008 г., който спечели наградата Пулицър.

Историята описва живота на гимназиална учителка, нейния съпруг и жителите на техния град в Нова Англия. Приветстваната продукция в крайна сметка спечели седем награди Еми, включително награди за режисура и изключителен лимитиран сериал, като Макдорманд спечели наградата за главна женска роля.

Въпреки всеобщото признание, Франсис никога не е приемала статута си на звезда и не обича вниманието към себе си. Тя пази в тайна подробностите от личния си живот, не дава автографи и с неохота се появява на червените килими.

"Не обичам наградите. У нас наричаме този период от годината "сбирка". Жалко, че не сме измислили как да го спрем", признава актрисата.

За разлика от много свои холивудски колеги Франсис е далеч от пластичната хирургия. "Не съм мутирала по никакъв начин", пошегува се тя в едно свое интервю. Напротив, актрисата е сигурна, че процесът на стареене заслужава уважение.

''Ето още едно предимство на остаряването - животът е изписан на лицето ти.''

Нейното желание е да остане естествена като героините си и трудно ще я видите с грим извън снимачните площадки. До такава степен суетата ѝ е чужда, че дори не разполага с огледало в цял ръст в дома си.

Макдорманд е удостоена с най-значимата филмова награда - "Оскар" - четири пъти. Освен тях тя има и десетки престижни награди, сред които награда "Тони" за ролята ѝ в пиесата "Добри хора" и ''Златен глобус'' за ''Три билборда извън града''.

Актрисата е известна в Холивуд и с активната си позиция по въпросите на равенството между половете във филмовата индустрия. На церемонията по връчването на наградите "Оскар" през 2018 г. тя произнесе ярка реч, в която се обърна към режисьорите и продуцентите с молба да подкрепят повече жените в гилдията.