Ники дьо Сен-Фал, която донесе феминизма в света на изкуството

  • Сподели:
Ники дьо Сен-Фал, която донесе феминизма в света на изкуството

Ники дьо Сен-Фал е френско-американска скулпторка и художничка, известна най-вече с монументалните си скулптури от фибростъкло и експериментални материали. Нейните творби, заедно с феминизма ѝ, дават гласност на бунта и отхвърлянето на социалните представи за женственост. Най-известната ѝ творба е поредицата скулптури за градината Таро в Капалбио в Тоскана, отговор на парка Гюел на Антони Гауди в Барселона.

Четиринадесетте акра скулптурен парк представят двадесет и две монументални скулптури на женски форми в различни състояния, позиции и цветове. Скулптурите в градината на Таро, които са кулминация на жизнения ѝ път, са се превърнали в символи на сила, себеутвърждаване и утвърждаване на живота, позовавайки се на митологията, народното изкуство, природата и женското творчество.

Ники е родена като Катрин Мари-Анжес Фал дьо Сен Фал на 29 октомври 1930 г. във Франция. Баща ѝ граф Андре-Мари Фал дьо Сен Фал, е французин, а майка ѝ - американка. Тя е второто от петте деца на богато семейство, което губи бизнеса и състоянието си при срива на фондовата борса. Претърпява насилие от страна и на двамата си родители: физическо от страна на майка ѝ и сексуално от страна на баща ѝ. Насилието и потисничеството на родителите ѝ и в детството ѝ се отразяват на живота и творчеството ѝ в зряла възраст.

Двама от братята и сестрите ѝ се самоубиват, а Сен Фал постоянно се бунтува срещу строгото си католическо възпитание. Като тийнейджърка, в началото на своя артистичен темперамент, тя боядисва в червено смокиновите листа на класическите скулптури в манастирското си училище. Скоро след това се премества в ново училище. 

Първоначално, Ники се развивала с кариера като модел, а снимките ѝ се появяват във Vogue и Life. 

На осемнайсетгодишна възраст тя се омъжва за американец и има две деца, но скоро осъзнава, че в новия си дом е пресъздала ограниченията на общоприетите кодове на семейното поведение. Преживява психологически кризи и прави опит за самоубийство, но скоро се обръща към живописта като начин на терапия. В крайна сметка се омъжва за швейцарския скулптор Жан Тингуели, който ѝ осигурява по-свободна среда, в която може да работи нормално.

Експериментира с асамблажи и скулптури на женски фигури, изследвайки социалните конструкции, наложени на жените, като булка, чудовище, вещица и други. Започва да създава Нана - мащабни скулптури с преувеличени форми и експлозивни цветове, които отхвърлят конвенциите и обществените роли на жените. Чрез съпруга си се присъединява към групата Nouveaux Réalistes през 1964 г. За пръв път получава световно внимание с гневните си, изпълнени с насилие асамблажи, които заснема с огнестрелно оръжие. 

Ники съчетава смели, ликуващи и карикатурни женски форми с тъмни и тревожни материали в своята многостранна артистична кариера. През цялото време тя непрекъснато нарушава дългогодишните конвенции в изкуството, а иконоборческият ѝ подход към собствената ѝ идентичност и обществото като цяло я превръща в ранен и важен глас както за феминисткото движение, така и за развитието на ранното концептуално изкуство. За разлика от много нейни съвременници, които дават приоритет на идеята зад произведението на изкуството, а не на естетическото демонстриране на идеята, творбите на Сен Фал са силно експресивни, визуално смели и често игриви - стил, който възхвалява естетиката, вместо да подлага на съмнение нейните структури и конвенции. Тя реализира някои от най-амбициозните, поглъщащи скулптурни среди на XX в., а също така създава силно лични, насочени навътре в себе си творби, които отразяват вътрешния ѝ живот и взаимоотношения. Широкото влияние на Сен Фал е белязано от разнообразието от съвременни културни идентичности и общности, които сега я "приемат" за своя, включително феминистки, куиър и расови движения за овластяване

Монументалните творби на Сен Фал са изложени във Фонтана на Стравински, до Помпиду в Париж (1983 г.), в Градината на Таро в Гаравикио, Южна Тоскана (1998 г.), в Грота в Кралската градина Херенхаузен в Хановер (2003 г.) и в Магическия кръг на кралица Калифия в Калифорния (2003 г.). Нейни творби се намират и в колекциите на Института по изкуствата "Курто" в Лондон, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, Центъра за изкуство "Уокър" в Минеаполис, Музея за модерно изкуство и съвременно изкуство в Ница и др. Най-малките ѝ творби се продават за стотици хиляди долари.

Ники дьо Сен-Фал умира през 2002 г. на 71-годишна възраст, в Ла Джола, Калифорния, вероятно поради това, че е прекарала десетилетия във вдишване на химически изпарения.