Марая - архитектурното чудо на Саудитска Арабия

  • Сподели:
Марая - архитектурното чудо на Саудитска Арабия

Вдъхновяващата концертна зала Марая в северозападната пустиня на Саудитска Арабия е носител на рекорда на Гинес за най-голяма огледална сграда на земята, но друго впечатляващо постижение, което не получи толкова голямо признание, е фактът, че тя беше завършена само за два месеца и половина през 2019 г. - вероятно рекорд сам по себе си.

С наближаването на голям фестивал през декември 2019 г. стотици хора работеха денонощно, за да издигнат стоманената рамка с размери 100x100x26 м в кубовидна форма и да я облекат с 9 740 м2 огледала, които покриват външната част. 

"Създадохме Марая, за да я поставим на световната културна карта", каза Алберто Бунуш пред електронното списание ArchiExpo.

Общо 3000 предварително темперирани панела са произведени на местно ниво от Guardian Glass, която адаптира своя изключително издръжлив продукт UltraMirror, за да издържа на тежки условия като вятър, пясъчни бури и екстремни температурни колебания. Фините извивки на фасадата означават, че от разстояние сградата изглежда като блестящ мираж на заобикалящата я панорама - но когато посетителите се приближат, те виждат перфектното отражение на самите себе си.
Арабската дума "Maraya" се превежда като огледало или отражение.

"В един и същи момент срещате заедно миналото и бъдещето - огледалото просто добавя още едно ниво на възприятие", казва архитектът Флориан Бойе, специалист по сценография и ленд арт, като се позовава на наличието на впечатляващи древни гробници само на 22 км от новата сграда.

"Огледалото е начин да се създаде диалог между природата, историята и бъдещето."

Вътре основната зала побира 500 места, както и пет ложи с място за още до 60 гости. Зад сцената 800 кв. м. прибиращ се прозорец може да се отвори, за да разкрие скалисти скални образувания, които се осветяват през нощта и създават цветни отражения. Другите съоръжения включват тераса на покрива, конферентен център, изложбено пространство (включително инсталацията "стая на безкрайността" на Яйой Кусама) и ресторант.

"Кухнята ни бе оборудвана за нула време, защото оборудването пристигна един ден преди откриването", спомня си Бунюс, който е архитект по образование. "Построихме я във формата на буквата П, защото бяхме наясно с риска да не я завършим. Трябваше да определим приоритетите, тъй като не можехме да провеждаме събития без театъра, тоалетните, асансьорите и т.н."

Бунюс признава, че първият сезон по същество е бил 4-месечен "експеримент", тъй като сухият климат може да наложи да се направят промени.

"Тъй като температурата варира драстично - от 2ºC до 45ºC, сградата никога не е в покой", обяснява той. "Тя постоянно се движи и се приспособява".

Лесно е да се помисли, че това е илюзия - пустинята може да си играе с ума. После осъзнавате, че в сърцето на Арабската пустиня наистина има невероятна, огледална сграда. С древни, издълбани от вятъра планини от пясъчник, които се отразяват по дължината ѝ, така че структурата сякаш изчезва и после отново се появява от пейзажа.

Набил Ел Ахмар, по това време мениджър "Мегапроекти и стратегическо партньорство" в Guardian Glass, е поканен да разгледа проекта, след като опитът за огледално решение на друга компания се проваля. Екстериорът беше покрит с нещо, което може да се опише само като гигантски метални листове, отразяващи изкривена и набръчкана версия на околната среда. Както казва Набил: "Бяхме шокирани, когато установихме, че това дори не е огледало", след което си спомня, че веднага си е помислил: "Със сигурност имаме по-добро решение."
Обявен е конкурентен търг и е организирана среща с екипа на Guardian. Скоро станва ясно, че всички конкурентни предложения са били варианти на силно отразяващо сребристо стъкло със светлоотразителни покрития и не са били счетени за подходящи - "Дизайнерът искаше истинско огледало", обяснява Набил, "с пясъка и планините една по-видима сграда би била намеса в околната среда".

Единствено Guardian приема предизвикателството да създаде ново външно огледално стъкло, способно да устои на такива екстремни условия, и получава поръчката.
Спечелването на поръчката обаче беше лесната част. "От този момент започна истинската работа", казва Набил. Ограждането на концертна зала с 500 места в средата на огромна пустиня с гигантски огледала е само по себе си огромен технически и логистичен ребус.

Но екипът трябваше да преодолее и друго препятствие: крайният срок. Концертният сезон щеше да започне през декември, само след три месеца, а изпълнителите вече бяха резервирани и билетите продадени. "Ако не бяхме доставили огледалата навреме, това щеше да е катастрофално за всички", продължава Набил. 

"Изобретателността и упоритостта ни се отплатиха, тъй като трябваше да разработим решения за уникалните нужди на концертната зала Марая" - Ясмин Ходжич, маркетинг директор на AME в Guardian Glass

Усилената работа се отплаща и Набил си спомня, че е почувствал смесица от дълбоко удовлетворение и облекчение, когато за първи път е видял готовия огледален екстериор на Марая. "Първо убедих клиента за нашия продукт, след това свършихме цялата работа и накрая го предадохме навреме - беше смайващо", казва той. На това мнение е и Джад Аби Али, мениджър "Маркетингови комуникации" за Африка и Близкия изток.

"Когато сте упорити напредвате като принципен предприемач."

Марая е популярен победител на наградите Architizer A+Awards 2020 в категорията "Архитектура и стъкло". За региона сградата допринася за очарованието на близкия археологически обект Ал-Хиджр - първото място в Саудитска Арабия, сертифицирано като обект на световното наследство.