Нощ над България

  • Сподели:
Нощ над България

Когато нощ се спуска над България и сънят ни зове, Красимир Матаров излиза на лов за кадри, обсипани с безброй звезди и млечен път. И така в продължение на две години, ограничен от фазите на луната, авторът събира тази изложба.

Той обикаля и заснема едни обичайни места, но ни ги показва в необикновена светлина, благодарение на магията на нощта. Това е един диалог с природата, в който тя ни открива другата си същност - това да бъде загадачно красива.

 "Нощ над България"

Снимките за изложбата "Нощ над България" са правени в продължение на две години. Повечето от тях са направени от един кадър с приблизителни настройки: 3200 ISO, 30 секунди и диафрагма f2,8 и когато е имало минимум 30% луна.

В нощите, когато е нямало никаква луна са правени по два кадъра: един за небето от 30 секунди, за да не се движат звездите и един за земята от около минута, за да се осветят детайлите. След това двата кадъра са наслагвани един върху друг.  

"Идеята за изложбата се зароди съвсем случайно – една нощ високо в планината след като снимах залеза и не ми се спеше още - реших да направя нощна снимка. Без да зная за правилните настройки – реших да импровизирам и за мое учудване се получи отличен кадър, който постави началото на двугодишните ми нощни премеждия.

Понякога не се получаваше от първия път и на някои места съм се връщал по няколко пъти, докато направя нужният ми кадър. Освен радостта от направения кадър – нощните снимки зареждат и с голя доза енергия. Това да се намираш високо в планината и далеч от цивилизацията през нощта – близо до звездите и обкръжен от мрак и тишина е наистина незабравимо преживяване", признава Красимир Матаров.

Красимир Матаров

Красимир Матаров има зад гърба си няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Негови снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция, България и др.

Върхът му е спечелването на първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на "Сони 2013", в който участваха 122 000 фотографии.

Красимир е участвал в мастър класовете на Международната фотографска организация, а също така води двудневни семинари по пейзажна и макро фотография.

Снимки: Krasi St M Photography

Нощ над България

Страшното езеро, Рила

Нощ над България

Хижа Мусала, Рила

Нощ над България

Рилските езера, Рила

Нощ над България

Фарът на Ахтопол

Нощ над България

Фарът на Шабла

Нощ над България

Фарът на Ахтопол

Нощ над България

Връх Мусала, Рила

Нощ над България

Синеморец

Нощ над България

Мальовица, Рила

Нощ над България

Калиакра

Нощ над България

Параклис край село Борово, Родопи

Нощ над България

Червената църква край Перущица

Нощ над България

Мусала, Рила

Нощ над България

Връх Харамията, Рила

Нощ над България

Тевно езеро, Пирин