''Опенхаймер'' пресича 900 млн. долара в глобалния бокс офис

  • Сподели:
''Опенхаймер'' пресича 900 млн. долара в глобалния бокс офис

С последния си успех "Опенхаймер" на Кристофър Нолан премина границата от 900 млн. долара в световен мащаб. Очакваната обща сума до петък е 903 млн. долара, включително 586 млн. долара от международния бокс офис.

С цифрите от събота и неделя се очаква глобалната сума да достигне 912 млн. долара. Това ще го превърне в най-касовия биографичен филм в световния бокс офис, изпреварвайки "Бохемска рапсодия".

Очаква се "Опенхаймер" да събере 10 млн. долара от 83 офшорни пазара през тази сесия, достигайки 593 млн. долара до неделя. Това е най-големият филм на Нолан за всички времена в международния боксофис.
Заглавието на Universal вече е филм № 3 за годината в световен и международен мащаб след ''Барби'' и ''Супер Марио Брос Филм''. Преодоляването на деветвековния критерий е изумително постижение за тричасова драма с рейтинг R.

Това е третият по големина филм на Нолан в световен мащаб след ''The Dark Knight Rises'' и ''The Dark Knight". В чужбина това е вторият по големина филм на Нолан по отчетени приходи след TDKR. Също така в чужбина "Опенхаймер" вече е най-касовият филм на Нолан на 64 пазара, включително във Великобритания, където вече изпревари "Дюнкерк".Филмът, ръководен от Килиан Мърфи, може да се похвали със звезден актьорски състав, включващ Робърт Дауни младши, Емили Блънт, Мат Деймън, Флорънс Пю, Кенет Брана, Бени Сафди, Гари Олдман и Джейсън Кларк, както и много други.

Филмът започва да се разпространява в чужбина на 19 юли, а на вътрешния пазар се присъединява на 21 юли. Оттогава насам филмът се радва на масово разпространение. 

Петте най-големи чуждестранни пазара според ''Oppenheimer'' до петък са Великобритания (72,6 млн. долара), Китай (50 млн. долара), Германия (47,5 млн. долара), Франция (41,3 млн. долара) и Австралия (26,2 млн. долара).

Също така, тук сваляме шапка на Universal, които вече са преминали 4 млрд. долара в световния боксофис, едва второто студио, достигнало този крайъгълен камък през 2023 г. Това е и едва третият път, в който някое студио достига тази граница от 2019 г. насам, и четвъртият път, в който Universal преминава 4 млрд. долара (2015, 2017, 2018, 2023 г.).

Опенхаймер е адаптация на наградената с ''Пулицър'' книга Опенхаймер – Американският Прометей на Кай Бърд и Мартин Шъруин и разказва интригуващата история на иконичния Дж. Робърт Опенхаймер – полемичния американски физик, ръководител на проект „Манхатън“, в рамките на който е създадена първата атомната бомба.

Филмът се фокусира върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, ролята му в проекта, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

За първи път в историята, части от филм са заснети на черно-бяла, аналогова IMAX лента, което добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция, която обещава незабравимо изживяване пред екраните.