Филмът на годината: ''Опенхаймер''

  • Сподели:
Филмът на годината: ''Опенхаймер''

Звезди като Килиан Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт минаха по червения килим в Лондон за дългоочакваната премиера на филма "Опенхаймер" в Обединеното кралство.

Дългоочакваният филм на Кристофър Нолан разказва историята на американския учен Джей Робърт Опенхаймер, известен с разработването на атомната бомба.

Рами Малек, Флорънс Пю и Робърт Дауни младши също са сред големите имена.

Холивудските актьори започнаха стачката си, след като преговорите между техния профсъюз и големите студия и стрийминг гиганти се провалиха. Сценаристите в Холивуд вече предприемат стачни действия - а подобна "двойна стачка" не е имало от 60-те години на миналия век и може да доведе до спиране на индустрията, както и да наруши премиерата на филма на ''Опенхаймер'' в Ню Йорк в понеделник.

Кой е истинският Опенхаймер?
Тълпи от хора се събраха, за да наблюдават как създателите на филма и звездите минават по червения килим, като към тях се присъединиха и известни личности, сред които актьорът Джеферсън Хол, Джош Хартнет и Тамсин Егертън, както и певицата Сам Райдър.
На червения килим Мърфи каза пред BBC News, че в Лондон е имало "страхотна атмосфера" и "отзвукът от филма е изключителен".

Много от звездите споделиха пред Би Би Си, че са били привлечени от филма заради режисьора Нолан. "Има причина всички да казваме това, просто той прави най-добрите филми в момента", каза Деймън. "Вълнуващо е да получиш обаждане от него."

Премиерата в "Одеон" на площад "Лестър" предшества излизането на филма в Обединеното кралство следващия петък.

Тя идва ден след премиерата в сряда вечерта на "Барби", който също излиза на 21 юли. Заради контраста между двата филма и еднаквата дата на излизане много фенове планират да гледат и двата, в рамките на това, което е наречено Барбенхаймер."Всички сме толкова опиянени от филмите му", казва Емили Блънт, която играе Кити, съпругата на Дж. Робърт Опенхаймер. "Това изследване на огромни теми по забавен начин не се случва. Тази дълбочина, дълбочината на материала, и все пак в този огромен епичен мащаб."

В обширната и сложна история на брилянтния физик-теоретик, ръководил проекта "Манхатън" и разработването на атомната бомба по време на Втората световна война, Нолан вижда вълнуващи възможности за игра с жанра и формата. Има надпревара за разработване на бомбата преди германците, шпионаж, романтика, домашен смут, съдебна драма, накърнено его, политически машинации, комунистическа паника и тежестта на това, че си създал нещо, което може да унищожи света.

А след това и самият човек, обичан от повечето, но мразен от достатъчно, който, след като придобива статут на икона в американското общество, вижда как репутацията и самочувствието му са унищожени от самите институции, които са го създали.

"Това е много амбициозна история", казва Мат Деймън, който играе генерал Лесли Гроувс младши. "Четейки сценария, имах същото чувство, което изпитах, когато прочетох "Интерстелар", а именно: "Това е страхотно. Как, по дяволите, Нолан ще го направи?"

Филмът не е толкова откъснат и от другите проекти на Нолан. Както отбелязва критикът Том Шон в книгата си за режисьора: "Погледнати от една страна, всички филми на Нолан са алегории за мъже, които първо намират спасение в структурата, за да се окажат предадени или погълнати от нея."

Нолан се обръща към Килиан Мърфи, за да поеме огромната задача да пресъздаде Опенхаймер. Мърфи вече е участвал в пет филма на Нолан, включително в трилогията за ''Батман'', "Дюнкерк" и "Генезис", но за първи път щеше да играе главна роля - нещо, за което тайно е мачтаел.

"Чувстваш отговорност, но и голям глад и вълнение да се опиташ да го направиш, за да видиш докъде можеш да стигнеш", казва Мърфи, който се подготвя усилено в продължение на шест месеца преди снимките, като през цялото време работи в тясно сътрудничество с Нолан. "Беше страшно много работа, но ми хареса. Когато си на снимачната площадка на Крис Нолан, има някакъв вид трескавост, енергия за потенциала на това, което ще постигнеш."

Това щеше да бъде всепоглъщаща роля, която щеше да изисква известна физическа трансформация, за да се доближи до този прочут тънък силует. Сложна, противоречива фигура, Опенхаймер се превръща от малко неудобен младеж в ренесансов човек, който сякаш изпитва еднаква страст към "Бхагавад Гита", Пруст, физиката, езиците, Ню Мексико, философските въпроси за разоръжаването и перфектно смесеното мартини. Но Мърфи знаеше, че с Нолан е в сигурни ръце."Той е най-естественият режисьор, с когото някога съм работил. А съветите, които дава на актьора, са доста забележителни. Това, че може леко да те пренесе на различно място с изпълнението ти, е доста зашеметяващо по такъв фин, ненатрапчив, ясен начин", казва Мърфи. "Това има дълбок ефект върху начина, по който гледате на сцената от един дубъл до друг дубъл."

Нолан пише основната хронология на филма от първо лице, за да представи субективния опит на Опенхаймер.

"Искаме да видим всичко през гледната точка на Опенхаймер", казва Нолан. "Това е огромно предизвикателство за един актьор, защото той трябва да се притеснява за истинността на изпълнението, но и да се увери, че това винаги е отворено за публиката."

Другата времева линия, заснета в черно и бяло, е по-обективна и се фокусира върху Люис Щраус (Робърт Дауни младши), член-основател на Комисията по атомна енергия и поддръжник на разработването на по-разрушителната водородна бомба."Опенхаймер" е първият филм на Нолан с рейтинг R след "Инсомния" от 2002 г., с който след години работа изключително в PG-13 той се чувства комфортно. 

"Занимаваме се с най-сериозната история, която можете да си представите - много важни, драматични събития, които промениха и определиха света, в който живеем днес", казва Нолан. "Не можеш да правиш компромиси по никакъв начин."

Голяма част от снимките са осъществени в Ню Мексико, включително в истинската лаборатория в Лос Аламос, където хиляди учени, техници и техните семейства са живели и работили в продължение на две години, за да разработят бомбата. Нолан привлича много от своите чести сътрудници зад кулисите, включително съпругата си и продуцент Ема Томас, оператора Хойт ван Хойтема, композитора Лудвиг Гьорансон и ръководителите на специалните ефекти Скот Фишър и Андрю Джаксън, както и някои нови участници като дизайнера на продукцията Рут де Йонг и дизайнера на костюми Елън Миройник, за да помогнат за оживяването на този свят.

"Това беше много целенасочена снимачна площадка - както и забавна. Но работата беше сериозна, изпипването на детайлите също", каза Блънт. "Всеки трябва да се изравни с превъзходството на Крис или да иска да го направи."

Когато се стига до пресъздаването на теста "Тринити" - избраното от Опенхаймер име за първата ядрена детонация - изкуството и животът се смесиха по един висцерален начин.

"Искахме да поставим публиката там, в бункера", казва Нолан. "Това означаваше наистина да се опитаме да направим нещата красиви, страшни и вдъхновяващи, колкото биха били за хората по онова време."

Въпреки че не са използвани истински ядрени бомби, те инсценират много истински експлозии, за да наподобят ослепително яркия атомен огън и гъбен облак.

"За да ги направиш безопасно в реална обстановка в нощната пустиня, е необходима известна дисциплина, съсредоточеност и адреналин, а самото им изпълнение за филма повтаря и отразява това, през което са преминали тези момчета в най-мащабен план, по един наистина интересен начин", казва Нолан. 

Надеждата е, че когато "Опенхаймер" се появи на бял свят, публиката ще бъде също толкова ангажирана и ще иска да го гледа на най-големия екран, който може да намери. Тъй като все повече автори трябва да правят компромиси - или да са по-малки, или да работят в екип с продуценти, за да получат бюджета, с който някога са разполагали студиата, както дори Ридли Скот и Мартин Скорсезе трябваше да направят тази година - Нолан продължава да прави филмите си в най-грандиозен мащаб.

"Всеки от филмите му е революционен по свой начин", казва Мърфи. "Всеки път, когато той пуска филм, това е събитие, и то с право."