Prada ще проектира костюми на NASA за следващата мисия до Луната

  • Сподели:
Prada ще проектира костюми на NASA за следващата мисия до Луната

От Пиер Карден и Куреж до Прада - всички случаи, в които модата е общувала с Космоса

Prada и костюмите на NASA, които ще изработи за следващата мисия до Луната - това не е първият път, когато модата е завладяна от Космоса.
Нито една жена все още не е била на Луната. От 1969 г. насам дванадесет мъже са стъпвали на лунната почва, снимали са се на Луната, произнасяли са запомнящи се речи на Луната. Последната мисия до Луната е "Аполо 17" през 1972 г. Следващата, "Артемида III", ще бъде през 2025 г., по време на която астронавтката на НАСА Кристина Кох ще стане първата жена, изпратена на мисия до Луната. Тя ще се приземи със стил, облечена в скафандър, проектиран от Prada в сътрудничество с Axiom Space.

От известно време насам г-жа Прада е насочила вниманието си към космоса. Въоръжена с бинокъл и скицник, тя е почерпила вдъхновение от еклиптичната форма на Луната за чантата Moon Bag, представена през миналия сезон. Сега сътрудничеството между модната къща и Axiom Space, водеща компания в космическия сектор и създател на първата комерсиална орбитална станция, ще даде началото на следващото поколение костюм AxEMU, предназначен да предостави повече възможности за движение и изследване на космоса на астронавтите, за да се проучат различните начини, по които хората биха могли да живеят и работят на и около Луната. Въпреки че скафандрите на Axiom Space вече се правят с повишена гъвкавост и са специално проектирани да оцеляват при неблагоприятни метеорологични условия, Prada ще се намеси както в началото при разработването на материалите, така и в края при довършването на външната обвивка. Голямата новина на сътрудничеството е, че астронавтите, облечени в скафандрите, ще прекарват много повече време в Космоса и на Луната от всякога, така че те са на път да пренапишат историята на всичко, което знаем и приемаме за даденост за Космоса.

Vogue попита Лоренцо Бертели, маркетинг директор на Prada Group и ентусиаст на проекта, за мислите и чувствата му относно това космическо партньорство: "Това партньорство ни дава възможност да експериментираме на най-високо ниво и шанс да задълбочим и разширим познанията си в областта на изследванията и разработките на нови материали и технологии. Това е път, по който вървим още от 90-те години на миналия век, когато участвахме в Купата на Америка. Увеличаването на нашето ноу-хау е от първостепенно значение за нас. Това означава също така да тръгнем по пътища, които никога преди не са били изследвани. Сътрудничеството с Axiom ни позволява да работим рамо до рамо с водеща компания в космическия сектор и ще бъде възможност и за двама ни да обменим идеи". 

Модата винаги е флиртувала с Космоса

Космосът и висшата мода флиртуват и се замърсяват взаимно от десетилетия. През 60-те и 70-те години на миналия век, в съответствие със състезанието за Луната, дизайнерите Пиер Карден и Андре Куреж се вдъхновяват от космоса, формите на планетите и цветовете му. Те нарекоха съответните си модели "космически епохи". Двамата дизайнери дори бяха поканени на частни обиколки в централата на НАСА в Хюстън, Тексас, като първите модни дизайнери, стъпили там.

Една легенда разказва, че Карден е първият цивилен, който носи скафандър, защото подкупил охранител, като му осигурил свободен достъп до стаята в музея, където се съхранявал скафандърът на Нийл Армстронг. През 2016 г., от друга страна, линията Adidas Y-3, ръководена от Йохи Ямамото, е получила поръчка да разработи космически костюми за пилотите на Virgin Galactic, търговските ракети, търсени от Ричард Бенсън.

Фондация "Карла Фенди" изследва Големия взрив

Неотдавна, в потвърждение на естествеността, с която се развиват модата и научните и космическите изследвания, фондация "Карла Фенди" помогна за създаването на Science Gateway - голям научен център в ЦЕРН в Женева, който бе открит на 7 октомври. От 2017 г. Мария Тереза Вентурини Фенди е президент на Фондация "Карла Фенди", която насърчава творчеството и опазва изкуството и културата. Тя сподели, че е особено доволна от пространството във вътрешността на Научния излет, озаглавено "Назад към Големия взрив" - постоянно пространство с площ 200 кв. м, в което посетителите могат хронологично да проследят всички епохи и трансформации, през които е преминала Вселената, и да разберат повече за научните разсъждения чрез експерименти. Вентурини Фенди обяснява очарованието си от проекта:

"Исках да разширя културната сфера на интерес на Фондацията, за да включа Науката, разбирана като постоянно аналитично и интуитивно изследване, по-мощна от самото изкуство в постоянното си поставяне на въпроси".