За колекцията на Prada за есен/зима 2023 г. Миуча Прада и Раф Симонс направиха ежедневието необикновено

  • Сподели:
За колекцията на Prada за есен/зима 2023 г. Миуча Прада и Раф Симонс направиха ежедневието необикновено

''Търсенето на красотата навсякъде и под всякаква форма е в основата на тази колекция", обяснява Миуча Прада.

Сватбените рокли се превърнаха в дневни облекла
Ниският таван висеше неудобно над главите на гостите в затъмненото пространство на Fondazione Prada, където неясни прожектори създаваха зловеща атмосфера преди ревюто. Светът се приближаваше към нас. С началото на ревюто таванът механично се повдигна и даде пространство и светлина на предложението на Fondazione Prada и Раф Симонс: един сватбен ден - или по-скоро сватба всеки ден. ''Защо този празник на любовта трябва да е само за един ден?", казва Симонс. Идеята се разгърна в деликатно бродираните и апликирани бели дантелени поли и помпи, които откриха ревюто, стилизирани със съвсем нормални пуловери и огромни блейзъри, и в сватбените бели ризи и тениски, които се появиха в средата на ревюто, удължени в рокли с шлейфове.

Беше доста YOLO
Между клаустрофобичните тавани и церемониалните рокли посланието, което Prada и Симонс се опитваха да предадат, беше доста ясно: живееш само веднъж - наслаждавай се, докато можеш. Както разсъждава Прада, "Реалността е богата. Реалният живот е много по-богат от всяка фантазия. И затова е по-важен. За мен истинският смисъл на това, което правим, е да придадем важност на ежедневието. Всекидневният живот заслужава красиви неща. Защото всеки ден от живота е важен." Наред със сватбените елементи, колекцията ѝ насища ежедневието с красота чрез жестове и обеми на тъканите, заимствани от висшата мода, но обработени в определено нормални и практични материали.

Абстрактни връхни дрехи на Prada и Симонс
Издигането на ежедневните дрехи от дизайнерите вдъхнови проучване на "стереотипите на връхните дрехи", както ги нарече Симонс: как да направим необикновени дрехи, които се чувстват най-желани от нас като клиенти. Това породи изрази като бяла пола и топ, подплатени до нови пропорции. "Беше интересно да се види как те могат да се развият архитектурно", казва Симонс. "Тъй като сме толкова вглъбени в реалността и сме виждали толкова много вариации на тези парчета през годините, искахме да положим усилия, за да видим дали можем да ги тласнем към нещо ново." Това се прояви в издължени силуети на връхните дрехи, които си играеха с пропорциите, увеличавайки горните части на дрехите и минимизирайки долните.

Това е възхвала на униформите 
Фокусът върху ежедневието направи колекция, която възхваляваше прозаичното. "В модата съществува схващането, че само блясъкът е важен. Ненавиждам тази концепция и винаги съм се борила с нея. Тази колекция е посветена на откриването на красотата навсякъде, на различните видове красота", казва Прада. "По политически причини сме се фокусирали върху реалността. Това, което е важно сега, е стойността на работните места: да придадем значение на обикновените служители." Често чувано твърдение от устата на Прада, тя действа според убеждението си в облекла, които отдават почит на гардеробите на ежедневните работни места: кодове от униформите на медицината, образованието и сигурността. 

Става дума за оценяване на това, което приемаме за даденост
За проучването си на униформите Prada казва, че става дума за грижа: "Разгледахме униформите, които представляват грижа, като например медицинските сестри, защото актът на грижа е нещо красиво. Искахме да превърнем тези униформи на грижата в униформи на красотата." Симонс се съгласи: "Тези типични униформени облекла, свързани с ежедневието, обикновено се възприемат като незначителни. Необмислени. Затова за тази колекция ни хареса идеята да ги обмислим, да ги отпразнуваме. Можем да им придадем важност - защото тези облекла са важни, важни са носителите им, важно е действието. Техният живот." Запитани кои социални или политически ситуации са вдъхновили особено този фокус върху грижата, и двамата дизайнери отговарят "всичко". "Това, върху което съм се фиксирала, е да отдам уважение на работещите хора - а не повърхностността", повтаря Прада.

Да, официално сме влюбени в оригами обувките на Prada
Безпрецедентен дизайн, който ви спечелва от пръв поглед и е вече в продажба. Пригответе се, това ще бъде звездата на 2023 г.
Благодарение на необичайния си дизайн, който завладява от пръв поглед, новите обувки на Prada, забелязани на подиума на Седмицата на модата в Милано есен-зима 2024 г., могат да се превърнат в следващия хит. Кожата сякаш е сгъната като оригами: магия, която само майсторството може да постигне. Върховете се разтварят като крила, а флоралната декорация изпъква в цялата си красота: това е произведение на изкуството.
Моделът изглежда е свързан и с концепцията на колекцията, която основава всичко на срещата между обикновеното и необикновеното. По този начин обикновената пантофка се превръща в скъпоценност заради сложния си дизайн. На модния подиум тя се комбинира както с поли - с всякаква дължина - така и с панталони, превръщайки се в перфектно паспарту, готово да направи всяка визия специална.