Три възвръщащи се тенденции от дефилето на Prada за пролет-лято 2024

  • Сподели:
Три възвръщащи се тенденции от дефилето на Prada за пролет-лято 2024

Ресни и остри раменни подплънки, съчетани в наслагвания, е начинът на италианската къща да осъвремени обичайната си игра на контрасти днес.

Prada е способна да провокира емоции в противоположни посоки. Това, което очарова, е рамкирано в контекст, който винаги оставя онова усещане за постоянна тревога. В собствения си Fondazione в Милано италианската къща представи пролетно-лятна колекция, която преминаваше сред завеси, падащи от тавана, под първите акорди на Prelude/Nightmare от Vertigo.

Миуча Прада и Раф Симонс (които бяха поздравени накрая от Фабио Замбернарди, директор по дизайна на къщата) представиха сезон на контрастите, особено по отношение на силуетите. Строги контрасти с движение, мъжко с женско, сивкаво с неоново. В тази игра на дихотомии, така характерна за къщата, Prada подчертава няколко от тенденциите, които се появиха в останалите предишни дефилета.

Силно изразени раменни подплънки
Ако за следващата година преобладават oversize моделите, при Prada те придобиват масивни пропорции, особено на височината на торса. Четворните раменни подложки са на мода, и то много силно, върху всяка дреха, за която се сещаме. Марката предлага трапецовидна фигура, която размива раменете чрез шивашки сака и много парки. За разлика от тях те се комбинират с вталени талии, микрошорти, панталони, поли тип "молив", начинът да се компенсира толкова много визуален обем.

През 2024 г. силовото облекло, предложено от къщата, е замислено така: острата фигура на жените от 80-те години с абсолютната чувственост на жените от 2000-те години. Комбинирането на тези визии с екзекутивни чорапи и мъжки обувки е начинът на Миуча и Раф да дадат акцент върху епохата на оръжията на жената, но пренесени в XXI век. Без токчета, само дантелени обувки с гумени подметки или най-много сатенени мулета в ярки цветове или характерните за Prada Mary-Jans с токчета.

Ресни
Това е контрапунктът на гореспоменатата тенденция: ако Prada балансира между макси и микро, тя също така компенсира твърдостта на структурите на моделите си чрез детайли, които придават движение на визията. В този смисъл няма друг елемент като ресните, който да внесе тази динамика. За пролет-лято 2024 г. ресните, които видяхме и на други модни подиуми като Ню Йорк или Лондон, нахлуват в подгъвите на роклите, които се разчупват от коляното почти до началото на бедрото.

Или пък те са отправна точка за полите, които дават представа за горещите панталони и гащи, които са толкова популярни през есента на 2023 г. Prada замисля рокли без ръкави с боксово деколте, които включват ленти от прозрачна, подобна на шифон материя за ефирно докосване. Пастелните им тонове контрастират с жизнеността на сатенените салони в червено, лайм зелено или фуксия.

Игра на наслагвания
Упражнението по стайлинг за предстоящия сезон не е точно минималистично. Или поне според термините на Prada: техният подход е да се изгради аутфит от пластове и слоеве. Някои са по-прости, като роклята с кожена жилетка с много джобове, носена от Liu Wen с черни токчета. Други варианти включват драпиране на шал през раменете, с кристали или флорален принт, в тъмни цветове. Тук микро панталоните/полите са носени върху сакото, препасани с колан, но под бургундски прозрачни поли.

Жилетката, която е особено забележима тази есен, намира място и в колекцията на Prada за пролет-лято 2024 г., като се наслагва върху поло ризи, които се носят закопчани докрай. Доведеното до крайност наслояване означава носене на нещо като метална пола с ресни върху къси панталони и не един, а два колана за подчертаване на фигурата. Черен шал или лента за глава е финият начин на Prada да завърши категоричното предложение, което се отдалечава от естетиката на 50-те години на предишното им ревю. Приспособяване срещу добавяне на обем: целта е същата като през есента. Начинът за постигането ѝ е напълно различен.

Сред гостите на първи ред присъстваха: Венсан Касел, Скарлет Йохансон, Бенедикт Къмбърбач, Уес Андерсън, Ема Уотсън, Аманда Горман, Хънтър Шафер и други.

Гледайте цялото ревю по-долу.


 

Виж още