Празникът на изкуствата ''Денят на Нели'' - надежда и стимул  за оцеляването на духовното начало в живота

  • Сподели:
Празникът на изкуствата ''Денят на Нели'' - надежда и стимул  за оцеляването на духовното начало в живота

Над 200 участници взеха участие в конкурса, а 48 от тях бяха наградени

В началото на месец юни в кърджалийското СУ „Йордан Йовков” се проведе 16-ят пореден Празник на изкуствата „Денят на Нели”.

Уникалното събитие, превърнало се във вдъхновение и символ на продължаващата любов чрез творчество, в художествено посвещение на най-чистия детски свят, е безпрецедентно явление в страната ни.

Тази година младите таланти от училището рисуваха чрез слово, щрих и фотоси обичта си към цялата земя, вдъхновени от един стих на Нели Черкезова (1985 - 2007), взет от книгата ѝ „Недоизпята песен”, побрала целия ѝ кратък 22-годишен живот. Тя описва нейните младежки години, прекарани в същото училище, нейните идеали за доброта, красота, за топлотата между хората, своите вълнения и копнения в поезия, есета, графични етюди, биографични данни. 

И тази година нейните родители Веселина и Тодор Черкезови осигуриха оригинални награди и грамоти за отличилите се в различните жанрове ученически творби. 

В литературните жанрове (стих, есе, разказ, приказка) се проявиха 65 ученици и трима учители, в конкурса за рисунка - 43-ма млади художници, а като фотографи се изявиха 89 младежи и трима учители. 48 творци от всички тях спечелиха призови места. 
След богатата художествена програма те получиха своите отличия, връчени им от проф. д-р Тодор Черкезов и директора на СУ „Йордан Йовков” - Недялка Кюпрюджиева.

Двамата благодариха на всички, които са допринасяли този уникален празник на духа да се случва през годините и изразиха увереността си, че докато има такива ентусиасти, чистотата и искреността в детското творчество ще ни връща надеждата, че духовното начало в живота не е застрашено от изчезване. 

А творчеството на Нели, ще продължава да бъде отворена врата за безграничното вдъхновение на младите хора, за изявата на свободния човешки дух. Дори с всеки следващ празник тя ще става все по-жива, както отбеляза в стиха си, който ѝ посвети поетесата Вилдан Сефер.

В края на събитието д-р Черкезов представи и третия пореден сборник („Обичам любовта си да дарявам”), излизащ на всеки пет години, който съдържа наградени ученически творби, отзиви, мнения, посвещения на творчеството на Нели. А директорът на школото обяви новата тема с мото, взет от неин стих -

„Без теб светът е опустял”, по който учениците ще създават новите си творби. 
С пожелания за нови срещи и нови вдъхновения, празникът на младите таланти завърши с изпълнението на музикалната група към училището за автентичен фолклор, с ръководител Гинка Матева, която е носител на множество златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни конкурси.