Ванеса Редгрейв получи отличието за цялостно творчество на Европейските филмови награди

  • Сподели:
Ванеса Редгрейв получи отличието за цялостно творчество на Европейските филмови награди

По случай тазгодишното 36-то издание на Европейските филмови награди, което се проведе в Берлин, и като признание за уникалния ѝ принос към света на киното Европейската филмова академия връчи на актрисата Ванеса Редгрейв награда за изключителното ѝ творчество. 

Родена в Лондон, Ванеса Редгрейв произхожда от семейство на актьори - традиция, започната от нейния дядо Рой Редгрейв (1873-1922). И двамата ѝ родители също са актьори, както и двете ѝ дъщери с режисьора Тони Ричардсън - Джоули Ричардсън и Наташа Ричардсън. Синът ѝ с Франко Неро, Карло, също е кинорежисьор. Обучена в лондонското Централно училище за реч и драма, Ванеса Редгрейв скоро се присъединява към Кралската шекспирова компания, където през 1961 г. добива известност с ролята на Розалинд в комедията на Шекспир "Както ви харесва". 

В света на киното нейната първа роля като главна актриса в "Морган: подходящ случай за лечение'' (1966) на Карел Рейш е и нейният пробив, като печели награда за най-добра актриса в Кан и е номинирана за БАФТА и Оскар. Редгрейв се завръща в Кан през следващата година в ролята на Джейн, мистериозната жена в парка в ''Blow up'' на Микеланджело Антониони.

Следват още номинации за "Оскар" през 1969 г. за ролята на Айседора Дънкан в "Isadora" на Карел Рейш, която отново ѝ носи наградата за най-добра актриса в Кан, и през 1972 г. за "Mary, Queen of Scots" на Чарлз Джарот, която ѝ носи специалния "Давид" на италианските награди "Давид ди Донатело".
През 1978 г. изпълнението ѝ в драмата ''Джулия'' на Фред Зинеман е отличено с "Оскар" - награда, за която Ванеса Редгрейв отново е номинирана в два филма на Джеймс Айвъри - ''Бостънците'' (1985) и ''Howards end'' (1993). 

През 1994 г. получава купата "Волпи" във Венеция за филма "Малката Одеса" на Джеймс Грей. 

Ванеса Редгрейв е участвала в над 140 филма.Работила е със Стивън Фриърс по филма ''Prick up your ears'' (1988) и съответно е номинирана за наградите БАФТА, за които е номинирана отново през 2003 г. за ролята на Клеми, съпругата на Уинстън Чърчил, в ''The Gathering Storm'' на Ричард Лонкрейн. Работи и с Джо Райт в ''Atonement'' (2008), който ѝ носи наградата на Лондонския кръг на критиците за най-добра поддържаща женска роля. 

За изключителната си работа Редгрейв получава кариерния "Златен лъв" във Венеция, филмовата стипендия на БАФТА, международната награда за цялостно творчество на португалските награди "София", почетната награда на наградите на Гръцката филмова академия, наградата за цялостно творчество "Доностиа" в Сан Себастиан и стипендията на BFI. В рамките на новогодишните отличия за 2022 г. Редгрейв е назначена от кралица Елизабет II за дама-командир на Ордена на Британската империя.  

През цялата си кариера Ванеса Редгрейв никога не се е страхувала от противоречия и винаги е отстоявала убежденията си, независимо дали е против войната или определена политика, или в подкрепа на хора в нужда.