Мадс Микелсен получи награда за постижения в кариерата си на фестивала в Маракеш

  • Сподели:
Мадс Микелсен получи награда за постижения в кариерата си на фестивала в Маракеш

Тазгодишното издание на Международния филмов фестивал в Маракеш беше открито с ода за изкуство.

Джесика Честейн откри фестивала в Маракеш с възхвала на изкуството, а Мадс Микелсен получи награда за постижения в кариерата си.

Под патронажа на крал Мохамед VI Международният филмов фестивал в Маракеш има за цел да бъде място за изява и открития за известни кинотворци от различни страни, които да представят и демонстрират своите филмови произведения в среда на обмен, споделяне и културно и артистично обогатяване.

Два месеца след опустошителното земетресение и в светлината на все по-сърцераздирателните новини от Близкия изток филмовата проява започна с хуманистичен призив, отправен от председателя на журито Джесика Честейн.

"В седмиците преди фестивала не бяхме сигурни дали изобщо ще можем да бъдем тук", каза Честейн на церемонията по откриването на фестивала в Маракеш. "Светът, който споделяме, е разрушен и разделен. И затова изпитвам огромна благодарност, че в историята изкуството е било използвано като достъпен инструмент за комуникация, повишаване на осведомеността по социални въпроси и въздействие върху положителната промяна."

И наистина, сега, когато празнува своето 20-о издание, мароканското събитие винаги се е стремяло да излъчва празнична атмосфера, като набляга на изкуството и международното общуване, особено в мрачни времена. След като излезе на сцената, Честейн повтори тези всеобхватни чувства.

"Киното може да разруши бариерите и да започне важни разговори по трудни теми. Можем да сублимираме болката и страданието и да породим съзнание за изцеление и обединение, за да създадем по-дълбока защита за всички."

Заобиколена от колегите си Дий Рийс, Джоана Хог и Александър Скарсгард, Честейн отбеляза и предимно женския състав на тазгодишното жури, в което влизат още актьорите Джоел Еджъртън, Камил Котин и Зар Амир, заедно с режисьора Тарик Салех и писателката Лейла Слимани. Заедно те ще наблюдават 14-те филма в конкурса, в който има осем заглавия, режисирани от жени.

"Силата на едно малко побутване може да има огромно значение", добави Честейн.

С официалното начало на празненствата и малко преди откриващата прожекция на филма "Hit Man" на Ричард Линклейтър, Уилям Дефо се появи, за да представи тазгодишния носител на наградата за постижения в кариерата Мадс Микелсен. Дефо изтъкна датската звезда за неговата двустранна филмография, която е еднакво добре развита както в европейски авторски филми като "Another Round" на Томас Винтерберг и неотдавнашния "Обетована земя" на Николай Арсел, така и в големи франчайзи с "Doctor Strange", "Indiana Jones and the Dial of Destiny" и поредицата "Fantastic Beasts".

Но най-вече Дефо похвали Микелсен за неговата "скромност и щедрост", говорейки с възторг за една обща сцена, заснета в рамките на ден, в биографичния филм на Джулиан Шнабел "При вратата на вечността".

Вълнувайки се за отличието си пред тонизираната тълпа, изпълнена с хора като Изабел Юпер, Тилда Суинтън и директора на Венеция Алберто Барбера, Микелсен отвърна на добрите думи, размишлявайки за формиращото си преживяване, когато е видял Дефо да играе на сцената, като същевременно изрази подобна почит към носителя на отличието от Маракеш през 2018 г. Робърт де Ниро и към патрона на фестивала Мартин Скорсезе - с когото Микелсен се срещна за първи път именно на този фестивал.

Въпреки че първоначално бе планирано да присъства, за да действа като артистичен кръстник на "Атлас уъркшопс" на Маракеш - индустриална програма, която насърчава изгряващи таланти в света на Близкия изток и Северна Африка - се наложи Скорсезе да се оттегли в последния момент, позовавайки се на лични причини. Режисьорът на "Убийци на цветната луна" обеща да се завърне лично за следващо издание.

"Маракеш ми даде възможност да се срещна с моите герои и да споделя една сцена с тях", каза Микелсен. 

Забележителният път на датския актьор заема централно място в планираната среща в рамките на "В разговор с" на 20-ия Международен филмов фестивал в Маракеш.

В непринудена и приятелска атмосфера Микелсен, удостоен с наградата Étoile d'Or по време на церемонията по откриването на фестивала като признание за глобалното му творческо пътуване, разкри, че Маракеш е бил "място за срещи", където е срещнал известни личности, които са били "негов източник на вдъхновение" още от детството.
Далеч от това да бъде просто поредният актьор, Микелсен изрази желанието си да играе "сложни и провокативни" роли, като обясни, че е избран да представя "злодеи" в американските филми и герои в датските.

"След като гледах "Шофьор на такси", осъзнах, че искам да се отдалеча от дуалността "злодей-герой" и да изиграя нещо много по-сложно", добави той.

Мадс Микелсен е един от малкото съвременни актьори, които успешно редуват роли в холивудски блокбъстъри и европейско авторско кино.
Неговата дързост, харизма и способността му да се преоткрива блестящо от един филм в друг го превърнаха в един от най-завладяващите и ценени актьори на неговото поколение.