Майкъл Дъглас получи почетна ''Златна палма'' на филмовия фестивал в Кан

  • Сподели:
Майкъл Дъглас получи почетна ''Златна палма'' на филмовия фестивал в Кан

Почетната ''Златна палма'' на 76-ия фестивал в Кан се присъжда на Майкъл Дъглас като признание за блестящата му кариера, както и за ангажираността му към киното. Фестивалът отдаде почит на американския актьор по време на церемонията по откриването, а наградата му беше връчена от Ума Търман.

Миналогодишният носител на почетната "Златна палма" беше Том Круз, който беше на Кроазет с широко отразената премиера на "Топ Гън": Maverick. Сред предишните лауреати са Форест Уитакър, Джоди Фостър, Ален Делон, Аниес Варда, Жан-Пол Белмондо и Джейн Фонда. За първи път наградата е присъдена на Ингмар Бергман през 1997 г.

В рамките на фестивала ще се излъчи неиздаван досега документален филм на Амин Места за Дъглас, озаглавен "Майкъл Дъглас, блудният син".

Синопсисът на документалния филм гласи: "Този специален документален филм ни показва как Майкъл, актьор и продуцент като баща си Кърк, е трябвало да приеме тяхната прилика през цялата си забележителна кариера, за да утвърди своята идентичност. Време е да се научиш как да бъдеш Майкъл, когато името ти е Дъглас".

''От първото ми идване тук през 1979 г. до последната ми премиера на ''Behind The Candelabra'' през 2013 г., фестивалът винаги ми е напомнял, че магията на киното не е само в това, което виждаме на екрана, но и в способността му да въздейства на хората по целия свят. След повече от 50 години в бизнеса за мен е чест да се завърна на Кроазет, за да открия фестивала и да прегърна нашия общ глобален език на киното. Винаги е глътка свеж въздух да бъда в Кан, който отдавна е предоставил прекрасна платформа за смели творци, артистична дързост и високи постижения в разказването на истории.'' - каза Дъглас в речта си.

Последното участие на актьора от "Първичен инстинкт" в Кан беше през 2013 г. за дебюта на филма на Стивън Содърбърг ''Behind The Candelabra'', в който участваше и Мат Деймън.

78-годишният Дъглас се пошегува с факта, че е с две години по-възрастен от фестивала: "Това означава много за мен, защото има стотици фестивали по света, но има само един Кан. И аз съм по-възрастен от него."

Карис Зита Дъглас дебютира на филмовия фестивал в Кан заедно с родителите си Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс, като присъства на церемонията по откриването на събитието в бяла дантелена рокля на Elie Saab с дълбоко деколте и деликатни детайли. 20-годишната красавица, която е амбициозен музикант и се подвизава като "CZD" в Instagram, изглеждаше прекрасно в компанията на родителите си.

53-годишната Катрин Зита-Джоунс също носеше Elie Saab за повода, като избра разкроена червена рокля с асиметрична пелерина, а Дъглас изглеждаше елегантно в класически смокинг и папийонка. Майката и дъщерята координираха и аксесоарите си за килима, носейки бижута Chopard и обувки Sarah Flint.