Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца

  • Сподели:
Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца

В кабинета на детския психотерапевт често идват объркани и незнаещи как да се справят с емоционалните реакции на децата си родители. Чудят се от какво са породени и как трябва да реагират. Какво всъщност се случва в главата на детето? 

Тази книга ще се опита да надникне в емоционалния свят на нашите деца, използвайки един необичаен инструмент – българските народни приказки. Метафорите в тях могат да бъдат използвани като ресурси, с чиято помощ да позволим на детето да види позитивната – цялостната картина, да опознае емоциите си и да изгради нови умения за справяне с „приятни и неприятни емоции“…

Как приказките ни помагат да се свържем с емоциите на нашите деца?
Кои от тях са скрити в българските народни приказки?
Как можем да подкрепим нашите деца в разпознаване, назоваване и изразяване на основни или спектърни емоции?
Как да се справим с „трудните“ емоции на нашите деца?
Има ли „добри“ и „лоши“ емоции?
Имат ли място народните приказки във времето на компютърните технологии?

За авторите
Надежда Милева и Петя Терзииванова са психотерапевти, които обичат народните приказки и искат да свържат мъдростта на миналите поколения с потребностите на съвременния родител.
Надежда Милева е психолог, психотерапевт и обучител на базово и майсторско ниво по позитивна психотерапия. Работи в областта на детско-юношеското психично здраве.

Д-р Петя Терзииванова е лекар със специализация и докторантура в областта на психиатрията. Обича приказките от ранна детска възраст. Любимите ѝ български народни приказка са „Златното момиче“ и „Тримата братя и златната ябълка“. Работила е като асистент и главен асистент към Катедра по психиатрия и медицинска психология на Медицински университет в София през периода 2008-2022 г. Изборът на психотерапевтична школа, в която се е обучавала е базиран на интереса ѝ към приказките. Д-р Терзииванова е сертифициран психотерапевт. Работи в областта на детско-юношеското психично здраве.

За художника
Яна Казакова е илюстратор. Завършила е Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика“, а след това продължава с магистърска програма в Нов български университет със специалност „Илюстриране и графични технологии“.

Когато хване любимите си цветни моливи, илюстраторката „влиза в детските обувки“ и се връща назад във времето. Детските книги са любимото ѝ занимание: „Най-много свобода имам, когато илюстрациите ми са предназначени за деца. Те нямат границите на възрастните и не чувствам нужда да обяснявам защо съм нарисувала нещо по определен начин“.


 

Книгата може да бъде поръчана от тук

Издателство „Ентусиаст", Надежда Милева и Петя Терзииванова Ви канят на премиерата на книгата ''Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца" - 10 юни 2023 г., 11:30 ч., в Книжен център „Гринуич", гр. София, бул. „Витоша" 37. Вход свободен.

Заповядайте!