Издателство ''ЕРА'' представя ''Куражът винаги е сам'' от Роберто Савиано

  • Сподели:
Издателство ''ЕРА'' представя ''Куражът винаги е сам'' от Роберто Савиано

Целият свят е шокиран от показния и мащабен атентат, в който загива Джовани Фалконе през май 1992 г. Основен двигател на борбата срещу мафията, Фалконе е първият, който доказва, че тя е добре организирана система. Неговите целенасочени усилия изправят стотици мафиоти пред съда в невиждан до момента Мегапроцес с 360 осъдителни присъди.

Трийсет години по-късно, журналистът Роберто Савиано изгражда портрет на Джовани Фалконе в книгата „Куражът винаги е сам“. Това е историята на един магистрат, който се изправя пред организираната престъпност – показва лицето ѝ пред света и разобличава членовете ѝ. Той разбира сложността на нейната структура и започва методично да я преследва.

От финансовите ѝ операции до политическите зависимости, екипът на Фалконе събира огромно количество доказателства. Но това не е достатъчно. Нужна е вътрешна информация и Фалконе е първият, който разбива пословичното мълчание на мафиотите и успява да убеди водещи фигури да станат негови информатори.

Савиано отдава почит на един герой, който въплъщава тихата сила на справедливостта, но добавя и детайли, събития, механизми и предистория, които не са известни или са потулени. Той разделя книгата на кратки глави и изплита нишката на събитията. Всяка глава е придружена от солидно количество официални източници и свидетелства, за да е възможно най-близо до реалността.

Смелият журналист, разобличил тъмните сделки на неаполитанската мафия в знаменития си документален роман „Гомор“, отново доказва, че най-големият враг на страха е словото. Осъден на смърт от Камората, Роберто Савиано от години води непримирима битка за истината и справедливостта.

Книгата може да бъде поръчана от тук.