Людмила Филипова представи най-новия си роман „Войната на верите"

  • Сподели:
Людмила Филипова представи най-новия си роман „Войната на верите"

Десетки читатели и гости присъстваха на премиерата

Официалното представяне на новата книга на известната писателка Людмила Филипова се състоя на 19 юли 2023 г. в Регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала" пред многобройна публика. На премиерата на „Войната на верите" участие взеха авторката на книгата, видният историк проф. Сергей Игнатов и управителят на издателство „Ентусиаст" Виктория Бисерова.

Водещ на събитието беше актьорът Даниел Върбанов, познат най-вече с ролята си на княз Баян в сериала „Войната на буквите".

„Това не е книга само за една велика битка и за героичното отблъскване на кръстоносците от нашите земи", сподели Виктория Бисерова. „Историческите романи ни помагат да разберем историята и да вникнем в нея именно чрез сюжетите, защото те ни показват как всъщност са живели хората в миналото и как това се е отразило на историческите събития, довели до живота ни днес."

„Този роман държи поредния златен ключ към нашата духовност", заяви проф. Игнатов. „Много ценя Людмила, тъй като тя може да направи едно малко селце край Шумен част от световната история. Във „Войната на верите" ще намерите един нетрадиционен подход в обяснението на отношенията между българския народ и неговите завоеватели, който се доближава много повече до историческите факти, отколкото общопознатата представа за миналото ни."

„Преди седемнайсет години, когато бях на проучване за романа „Войната на буквите" в Шуменската област, няколко местни дейци ме поканиха на тайна среща, за да ми разкажат една героична история, която се предава от уста на уста цели шест века, и чака да види бял свят", сподели Людмила Филипова. „Дълги години не можех да започна романа, защото ми трябваше по-широка времена и пространствена линия. Така намесих последния кръстоносен поход и темата за богомилите, като представям тяхната истинска роля отвъд спекулациите."

Писателката разкри любопитни подробности за „Войната на верите". „Много малко е засягана темата за живота на българите особено в началото на Османската империя", заяви Людмила Филипова. „Една от изненадите в книгата е съюзникът, който намираме по време на битките с кръстоносците."

Увлекателно и дръзко романът ни превежда през изключително драматичен период от нашето минало, в който се преплитат храброст и низост, себеотрицание и ламтеж за власт и пари, славни битки и трогателни човешки съдби. И не на последно място – ражда се една красива любов, която е по-силна от религиозните догми, предразсъдъците и границите на времето и пространството.