От библиотеката на мама: ''Весел зоопарк'' от Михаил Лъкатник - забавните стихотворения на българския поет излизат в ново издание

  • Сподели:
От библиотеката на мама: ''Весел зоопарк'' от Михаил Лъкатник - забавните стихотворения на българския поет излизат в ново издание

С хитрия крокодил, кресливия папагал, сърдитото марабу, красивия паун и още много други животни ще се срещнат днешните деца във вълнуващата стихосбирка на Михаил Лъкатник.

„Весел зоопарк“, публикуван от „Ентусиаст“, излиза с оригиналните илюстрации на Борис Димовски, които правят тази разходка едно приятно преживяване, белязано от искрена радост и смях.

„Весел зоопарк“ е новото попълнение в поредицата „От библиотеката на мама“ на „Ентусиаст“ след „Мимето“ от Асен Босев, „Топлата ръкавичка“ и „Майчина сълза“ от Ангел Каралийчев.

Целта е малките читатели да се запознаят с емблематични произведения от детството на техните майки и бащи.
Според редактора ѝ Гергана Рачева „Весел зоопарк“ е книга, която във времето доказва своите качества и достойнства. Разходката сред милите обитатели на зоопарка носи и познание, и емоции.

А познатите и екзотичните животни изведнъж се превръщат в обект на радостно удивление и повод за искрени усмивки. Какво по-важно от това да накараш детето, вслушано в стиховете, да се засмее широко от неочакваните обрати и закачливото вглеждане в непознати теми?

За автора

Михаил Лъкатник (1920-1974) е литературният псевдоним име на поета и писател Михаил Георгиев Арнаудов. Основна част в творчеството му заемат различни по жанр творби за деца и юноши. Най-популярното му произведение е приключенският роман „Белият кораб“.

Михаил Арнаудов учи в Бургаската и Софийската търговска гимназия. Първите му стихотворения се появяват през 1940 във в. „Възход“. От 1943 г. публикува стихове и фейлетони в сп. „Златорог“. Сътрудничи на сп. „Стършел“, сп. „Сфинкс“, в. „Щука“, в. „Нашенец“.

Лъкатник е редактор във в. „Народна войска“ (1944-1945) и „Литературен фронт“ (1945-1946). От 1950 до 1953 г. е редактор в Детска редакция на Радио София и в издателство „Български художник“ (1961-1962). От 1947 до 1968 г. с кратки прекъсвания е редактор на в. „Септемврийче“, за което пише едни от първите си произведения за деца, а от 1969 до 1974 г. е главен редактор на сп. „Славейче“.

За художника

Борис Димовски (1925–2007) е едно от най-емблематичните имена в областта на карикатурата и изобразителното изкуство у нас. 

Завършва Националната художествена академия в София, където негов учител е Илия Бешков. По-късно работи като художник във вестниците „Труд“ и „Стършел“, в Българската национална телевизия, както и в предаването „Всяка неделя“, където рисува на живо.
Борис Димовски е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни.

Откъс от книгата:
ФЛАМИНГО
Фламингото
защо ли
е с розови пера?
Дали се къпе сутрин
във розова зора?
А шията му дълга
на панделка прилича.
Дали ще мога с нея
и аз да се накича?

НОСОРОГ
– Носорог,
рогонос!
Имам аз един въпрос:
за какво ти трябва рог?
– За какво ли?
Че без рог
няма да съм
но-со-рог!

ЖИРАФА
– Хей, Жирафке,
дълговрата,
я си наведи главата –
да ти кажа на ушето
нещичко за чичо Слон...
Чуваш ли ме?
– Чувам аз,
но не пътувам
по шосето
със файтон...
– Чуваш!
Само се преструваш.
Стана чичо Слон
файтон...
Ясно!
Трябва телефон!

enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“