Ако се чувствате самотни през празничния период, тази статия ще ви помогне да се справите с усещането

  • Сподели:
Ако се чувствате самотни през празничния период, тази статия ще ви помогне да се справите с усещането

Експертът по благосъстояние д-р Сара Бос разказа своите съвети за преодоляване на самотата. Според нея е важно да се промени начинът ни на мислене.
Необходими са доброволческа дейност, прекарване на време с домашни любимци и приемане на себе си.

Въпреки че за повечето хора Коледа е време за семейни събирания, за тези, които не могат да бъдат с близките си, тя може да доведе до период на самота.

Сара Бос, клиничен директор на луксозната рехабилитационна болница The Balance, заяви, че е "важно да помним, че празниците не трябва да се определят в традиционния смисъл на думата", и вместо това предложи "да създадем свое собствено преживяване''.

"Ако изпитвате самота през празниците, използвайте това като възможност да се приведете в съответствие с човека, който искате да бъдете през следващата година.''

Доброволческа дейност

Сара каза, че е важно да се разбере, че в самотата има общност - което е дълбоко универсално преживяване. И тя обясни как един от начините да се почувствате по-малко изолирани може да бъде да се свържете с други хора и да опитате нещо ново. 

Обърнете се към семейството и близките си 

Макар че може да ви се струва по-лесно да се усамотите в обичайните си навици, Сара предположи, че това всъщност е най-лошото нещо, което да направите, ако се чувствате самотни. Вместо това, според нея, може да организирате планове с близките си. 

"Необходимо е да преосмислим този период от годината не като период на самота, а като време за откриване на нови начини за свързване и търсене на възможности. Вместо "Тази Коледа съм сам", възприемете го като "Използвам това време, за да се вгледам в себе си и да намеря изцеление".

Заемете се с ново хоби

Сара предлага да помислите за дейностите, които могат да ви донесат радост през празниците. Можете да научите нови умения и същевременно да намерите приятели.

Прекарайте време с домашния си любимец

Един прост начин да избегнете самотата е като се забавлявате с домашния си любимец.

Приемане

По-добре е да не се борим срещу негативните чувства по време на празниците, а да ги приемем. Значението на приемането е позволяването на чувствата да се проявяват така, както се случват по време на празничната почивка. 

"Преосмислете празниците като време за почивка, релаксация и време за мен.''