Бъдни вечер - най-магическият ден в годината

  • Сподели:
Бъдни вечер - най-магическият ден в годината

Бъдни вечер (24 декември) е най-магическият ден в годината. В някои райони на България наричат деня преди Рождество Христово Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка...

Народни обичаи

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала.

На трапезата се слага варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година).

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.

През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват.

Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Прогнози за времето

Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни.

Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.

Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.

Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

По материали от "Уикипедия".