7-те ястия, които трябва да сложим на масата за Бъдни вечер

  • Сподели:
7-те ястия, които трябва да сложим на масата за Бъдни вечер

Казват, че в този ден птиците спират да пеят, листата на дърветата спират да трептят, а водите в реките спира да текат. Другите имена на празника са "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" и "Мали Божич". Раждането е свързано с обновление на света и надеждата за по-добро.

Познавате ли традициите на Бъдни вечер и Коледа?

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Необходимо е да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях "да набъбват" късметът, щастието, здравето и плодородието. Колкото повече са ястията, толкова по-щедра ще е Новата година към дома.

Задължително е ястията да са само постни.

Питка с паричка

Хлябът е не само храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина - житни класове, рало, кръст и др. Добре е на масата питката да бъде сложена върху сварено жито. То е символ на плодородие и богатство.

Пълнени сухи чушки с боб / сарми със зеле

Особеност на пълнените чушки за трапезата на Бъдни вечер е, че се използват сухи чушки, които предварително трябва да се накиснат в топла вода, за да омекнат; а бобът, с който се пълнят, се счуква. Друг вариант са традиционните зелеви сарми, пълни с ориз. Идеята и на двете ястия е, че се използват варива - ориз и боб, които набъбват при приготвянето им.

Ошав

Ошавът е вид компот от сушени плодове. Ако не го харесвате, може само да добавите сушени плодове в купата с пресните.

Плодове (ябълки, орехи, мушмули, дюли)

В миналото на Бъдни вечер са се разчупвали орехите, които били наречени за всеки член от семейството още от Игнажден. Ако ядката им е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле

То присъства на трапезата, тъй като е една от храните, традиционно приготвяни като зимнина в България. Замества липсващите свежи салати, а и е чудесно допълнение към греяната ракия, която се приготвя в много домове.

Печена тиква/тиквеник с мед

Важно е на трапезата на Бъдни вечер да има и нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през идната година. Медът е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън

Чесънът по същия начин има ритуално значение. Може просто да се поставят няколко глави, свободно пръснати на масата. Чесънът предпазва от зло и болес­ти.

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, тъй като където свърши солта, там влизат болестите и раздорите.

От масата на Бъдни вечер се става късно. Прекарайте повече време във вкусно хапване и сладки приказки. Дългото седене гарантира по-дълго изпращане на магически знаци и послания към съдбата.

Източник: zajenata.bg