Коледни традиции в различните държави и култури

  • Сподели:
Коледни традиции в различните държави и култури

Научете какви са коледните традиции в различните държави и култури.

Хонг Конг
В Хонконг китайските християни празнуват Коледа с църковни служби на китайски. В Англиканската катедрала някои служби се провеждат на английски, тъй като европейците, които живеят и работят в Хонг Конг, ги посещават, както и хора от Хонконг. Богослуженията на китайски и английски се провеждат по различно време на деня. Християните в Хонконг обичат да пеят коледни песни и също така да посещават коледните базари.

В Хонконг хората също изпращат коледни картички. Обикновено се купуват в магазини, въпреки че някои хора все още обичат да ги правят с помощта на китайски занаятчийски техники.
Коледни звезди, светлини и сцени от Рождество Христово украсяват домове, църкви и обществени места.
В Хонконг има улица, която в навечерието на Коледа продава само коледни елхи и други растения. Коледните елхи са особено популярни сред християните в Хонг Конг.
Дядо Коледа се нарича по същия начин. На кантонски той е известен като "Sing Daan Lou Yan" (Коледен старец), въпреки че повечето хора използват английски, за да се отнасят към него.
Всяка година в Хонг Конг има „Зимен фестивал". Това е огромно зимно парти, което включва магазини, тематични паркове и други атракции в Хонг Конг.
Winterfest е известен и със своето новогодишно обратно броене и показвания на светлини и фойерверки из целия град. Те са наистина зрелищни и осветяват всички небостъргачи и сгради. 

Пуерто Рико

Песните и пеенето са много популярни по Коледа в Пуерто Рико. Хората обичат да пеят коледни песни, известни като Parrandas (също понякога наричани Asalto или Trulla). Приятелите се събират късно вечерта (около 22 часа) и посещават различни къщи. Хората трябва да бъдат изненадани и събудени от музиката и пеенето на 'parranderos' (тези, които участват в 'parranda'), въпреки че повечето знаят предварително, че ще бъдат посетени. Забавлението може да продължи цяла нощ, като приключва на разсъмване!
Друг популярен вид музика на Коледа в Пуерто Рико са „Aguinaldos" (коледни песни). Някои са религиозни и се наричат ​​„villancicos". Някои имат креолски/криолски ритъм, наречен „décimas navideñas". Пеят и свирят също популярни и традиционни коледни песни.

Пуерториканските домове са украсени със зеленина, често с клони от палми, както и коледни украси, подобни на тези в САЩ като коледни елхи, обикновено изкуствени. Сцените на Рождество Христово „nacimientos" или „pesebres" също са популярни. Фигурите на Трите крале са много важни. Хората също обичат да носят традиционна сламена шапка, наречена „пава" на коледни тържества.
Бъдни вечер е известен като "Nochebuena". Основните празненства и коледна трапеза се случват на Ночебуена. Коледа („Navidad") е денят, в който се възстановявате от Ночебуена!„Misa de Aguinaldos" са специални католически литургии, които се провеждат от 15 до 24 декември. Почти всички услуги се пеят и използват традиционни пуерторикански музикални инструменти като cuatro (пуерториканска китара), китари, güiros (ударен инструмент, който търкате с пръчка нагоре и надолу) и маракаси. Литургиите се провеждат на разсъмване около 6 часа сутринта.

На Бъдни вечер има специална Misa de Aguinaldo в полунощ, наречена Misa de Gallo (меса на петела). Това е много важна и празнична литургия, която включва коледни песни, пиеса на Рождество Христово с деца, облечени хора от Коледната история и има много свещи. Традиционно е семействата да ходят на литургия, за да отпразнуват Коледа.
Популярни коледни десерти са „arroz con dulce" (вид оризов пудинг) и „tembleque" (набор яйчен крем, приготвен с кокосово мляко). Десертите се консумират студени. Хората обичат да пият "кокито" - напитка като яйчен сок, приготвен с ром. Гостите често носят десертите.

На 28 декември се чества Деня на Светите невинни „Día de los Inocentes". Това е малко като първи април, когато хората се опитват да се измамят. Но в град Хатило има стар обичай за карнавал на този ден. Мъже, облечени като войниците на цар Ирод, „отвличат" деца и хората трябва да дават на войниците сладки и бонбони, за да си върнат децата.

Новогодишната нощ се нарича „Despedida de Año" или „Año Viejo". Когато часовникът удари полунощ, традиционно е да се яде по едно грозде на всеки звън за късмет! След това всички се прегръщат и хората празнуват новата година, пускайки фойерверки и натискайки клаксоните на автомобилите си. Тогава хората обичат да слушат традиционно стихотворение, наречено „El Brindis del Bohemio" (Бохемски тост), което се пуска по радиото.

Колумбия

В Колумбия коледните празненства и подготовката започват вечерта на 7 декември, който е известен като „Día de las Velitas" или „Ден на малките свещи". Къщите и улиците са украсени със свещи, фенери и много светлини. Има и големи фойерверки и музика за танци, както и храни като „buñuelos" и „empanadas". Този ден се празнува от католиците по целия свят като Празника на Непорочното зачатие, но е особено популярен в Колумбия.

От 16 декември до Бъдни вечер много колумбийци участват в „новени". Това са специални моменти, когато семейството, приятелите и съседите се събират, за да се молят в дните преди Коледа. Те са известни като „Новена де Агиналдос" (Коледна Новена) и често всяка вечер срещата е домакин на друга къща. Освен молитвите, хората пеят коледни песни и ядат много вкусни храни.

Хората обичат да украсяват домовете си с коледни елхи и други украси. Много често има свещи (обикновено червени и бели) и други светлини, показани на прозорци или на балкони. Друга много важна коледна украса в Колумбия е сцената на Рождество Христово или „el pesebre". В началото на декември децата пишат „Carta al Niño Dios" (писмо до бебето Исус), като пишат какви подаръци биха искали да получат. Писмото се поставя в песебрето. Те се надяват, че Исус ще им донесе подаръци на Бъдни вечер.

Основното коледно ястие се яде в нощта на Бъдни вечер и се нарича „Cena de Navidad". Ястията често включват „лечона" (свинско месо, пълнено с ориз и грах), шунка, пуешко или пилешка супа, наречена „Аджиако Боготано". Други популярни храни около Коледа са „Buñuelos" (сирени пържени пържени), арепас (гъсто ястие, приготвено от царевица) и „hojuelas" (пържен сладкиш със захар и конфитюр). Много популярен коледен десерт е "Natilla", който е готов крем.

След коледната трапеза много хора ще отидат на полунощна църковна служба. 
На 28 декември хората празнуват Деня на невинните, който е като Деня на шегата, с много шеги и забавления. Ирландия

В Ирландия хората празнуват Коледа по същия начин като в Обединеното кралство и САЩ , но също така имат много свои собствени коледни традиции и обичаи.
Коледа за ирландците, които са католици, продължава от Бъдни вечер до празника Богоявление на 6 януари, който някои ирландци наричат ​​„Малката Коледа". Богоявление сега не се празнува широко в Ирландия.

Има стара традиция, че в някои ирландски къщи (въпреки че сега не са много) хората поставят висока, дебела свещ на перваза на най-големия прозорец след залез слънце на Бъдни вечер. Свещта се оставя да гори цяла нощ и представлява приветлива светлина за Мария и Йосиф.
На ирландски (или галски) Коледа е „Nollaig", Дядо Коледа е известен като „San Nioclás" (Свети Никола) или „Daidí na Nollag" (Дядо Коледа), а Честита/Весела Коледа е „Nollaig Shona Dhuit". 
Децата се надяват, че Дядо Коледа ще ги посети на Бъдни вечер и ще им остави подаръци.

Ден след Коледа, Денят на Свети Стефан (известен като Boxing Day в Обединеното кралство и някои други страни), също е много важен в Ирландия. Както в Обединеното кралство, футболните мачове и конните надбягвания се провеждат традиционно на Свети Стефан.
Една много стара традиция е Шествието на момчетата Рен, което се провежда на Свети Стефан.
Това се връща към древни времена, когато истински крапивник е бил убит и носен в храст. Някои шествия все още се провеждат, но не се ловува и не се използва крапивник.

Млади мъже и жени се обличат в домашно приготвени костюми и ходят от къща на къща, носейки дълъг прът с храст, вързан на върха му и пеейки рима за птица крапивник. Понякога те са под акомпанимент на цигулки, акордеони, хармоника и клаксони.
Крапивникът е една от най-малките птици в Обединеното кралство и Ирландия, но има много силен глас и понякога е наричан „краля на всички птици"