Изживейте Коледа в Елзас

  • Сподели:
Изживейте Коледа в Елзас

В рейнската традиция Коледа е един от най-хубавите периоди в годината. Топлата, уютна атмосфера, деликатните аромати на канела и подправки, възвишената украса се обединяват, за да създадат онази специална атмосфера, която завладява цял Елзас!

Открийте къщичките на коледните базари, отдайте се на изкушението и опитайте всички изискани коледни лакомства заедно с вкусна чаша греяно вино. Занаятчиите излагат своите изделия и умения с всякакви деликатно изработени предмети, които ще се превърнат в перфектни подаръци. Навсякъде по улиците кипи оживление, което предлага множество приятни срещи в най-чистото коледно настроение.

С наближаването на Коледа се насладете на широк спектър от празнични събития и дейности, всички изпълнени с емоции.

Коледа в Елзас е обещание за една гостоприемна, автентична Коледа, която горещо ви каним да споделите.
Създаден през 1570 г., коледният базар в Страсбург несъмнено е най-старият по рода си във Франция! В продължение на няколко седмици сърцето на града се оживява от коледните базари с малки дървени къщички на ъгъла на всяка улица.

Най-емблематичната от тях се намира в подножието на катедралата, а гурметата се събират на площад "Мьоние", за да опитат елзаските вкусотии. Близо до площад д'Аустерлиц можете да пазарувате хранителни продукти за Коледа, а децата имат свой собствен пазар на площад Сен Томас.

Не забравяйте да разгледате пазара OFF в квартал La Petite France, където са представени отговорни продукти, произведени с грижа за околната среда. Специално трябва да се спомене голямата коледна елха на площад Клебер, която бди над ледената пързалка и светва всеки ден в 17:00 ч.

Невероятните коледни пазари в региона Елзас - от Страсбург до Мюлуз - ви очакват на всяка крачка с празнично забавление. 

Елзас е историческа област и бивш регион на Франция, включен от януари 2016 г. в региона Гранд Ест. Като административна единица той обхваща департаментите Горен Рейн ("Горен Рейн") и Бас Рейн ("Долен Рейн") и граничи с регионите Лотарингия на запад и Франш-Конте на югозапад. Швейцария се намира на юг от Елзас, а Германия граничи с него на изток и на север.

Естествените граници на Елзас включват планината Вогези на запад и река Рейн на изток. Масивът на Вогезите постепенно отстъпва на изток на равнината на Елзас, докато на юг регионът Сундгау в южната част на От-Рин се издига до планината Юра. Елзас е един от най-плодородните региони в Централна Европа. Хълмовете обикновено са богато залесени, предимно с ела, бук и дъб. Годишните валежи са сравнително малко и варират от 20 до 28 инча (500 до 700 мм).

Елзас има богато, силно интензивно селско стопанство, характеризиращо се с малки ферми. Това важи с особена сила за лозята, които преобладават в подножието на Вогезите. Сред известните бели вина, които се произвеждат, са ризлинг, гевюрцтраминер, силванер, ауксероа и пино блан. Колмар е главният център на лозарския район, чиито лозя се простират в тясна ивица по долните склонове на Вогезите западно от града. Част от алувиалната равнина на Елзас (напр. западно от Страсбург) е предназначена за отглеждане на зърнени култури, но широко се отглеждат и технически култури, сред които захарно цвекло, хмел и тютюн. Регионът е известен и с аспержите и фоа гра.

Промишлената икономика на Елзас е силна и разнообразна. Производството на текстил, базирано в Мюлуз и околностите му, е една от най-старите индустрии в региона, макар че сега то е с малко значение. Производството на машини, отчасти свързано с текстила, и хранително-вкусовата промишленост (мелничарство, пивоварство, консервна промишленост) също са с дългогодишна история. По-новите отрасли включват сглобяване на автомобили и производство на компоненти, фармацевтични продукти, електроника и телекомуникации. Голяма част от инвестициите в промишлеността произхождат извън Франция, по-специално от Германия, Япония и Съединените щати.

Голям брой работници от Елзас пътуват до фабриките в Германия и Швейцария. Секторът на услугите се развива бързо в области като търговията на дребно, бизнес услугите, висшето образование и научните изследвания. Страсбург е особено облагодетелстван от тази тенденция.

Извън масива на Вогезите Елзас е гъсто населен (два пъти повече от средното за страната) и има добре развита градска мрежа, доминирана от градовете Страсбург, Мюлуз и Колмар. Гъстотата на населението в селските райони е сред най-високите във Франция. През Елзас преминава мрежа от магистрали, а в Страсбург се намира регионално летище. Има и обширно пристанище и индустриална зона, граничеща с река Рейн. Освен като воден път Рейн се използва за производство на електроенергия от ВЕЦ, а на брега му при Фесенхайм има атомна електроцентрала.