Няколко идеи как да не пропилеете времето с вашите роднини и близки в хранене, битови теми и телевизия

  • Сподели:
Няколко идеи как да не пропилеете времето с вашите роднини и близки в хранене, битови теми и телевизия

Останаха броени дни до любимите празнични дни, в които имаме възможността да се насладим на повече време с родители и близки роднини. 
Обичайно голяма част от времето прекарваме около масата, в разкази и разговори за изминалата година. Често обаче се фокусираме в битови теми, оплаквания, телевизия и други подобни, които не ни носят положителни емоции. 

Няколко идеи как да се насладите оптимално на времето с най-близките си хора:

Разкажете им за страните по света, в които след пенсиониране хората започват нов живот и тепърва се потапят в нови приключения и хобита. 
Това е сравнително далечно разбиране за нашите ширини и повечето хора са израстнали с “рамката”, че след 50-60г възраст животът вече е свършил. Това ги ограничава и прави всички други идеи почти невъзможни, но вие може да промените това. 

Поговорете си за техните мечти като игнорирате рамките, които ежедневието ни слага. Може да ги предразположите като разкажете за някои ваши цели и мечти накратко и след това им дадете думата. 
Често в ежедневието си се фокусираме върху краткосрочни и битови теми, погълнати основно от негативната информация идваща от медиите. И като че ли забравяме, че имаме своите мечти, които с малко работа могат да се превърнат в цели, които ги мотивират да стават с повече ентусиазъм всеки ден. 

Направете нещо смислено заедно. Може да е свързано с това да помогнете на някой да има по-приятна Коледа или да се включите в организацията на други хора, които работят по нещо такова. 
Това може да има доста сплотяващ ефект, всеки се нуждае от топлина и малко внимание. С моето семейство имаме традицията всека година да подготвяме заедно “Коледни Кошници”, включват се и още приятели и познати. А след това заедно ги даряваме на хора в затруднено положение. 

Разкажете им за работата ви, изберете нещо, което можете да обясните лесно и кратко така че да го разберат (знам, понякога е трудно). 
Все по-често работата ни е свързана с технологии и процеси, които са по-трудни за разбиране от по-възрастнити. Затова и често се стига до отговора “работя на компютър” и темата приключва дотам. Което създава известна дистанция, която може да бъде скъсена с малко подготовка от ваша страна. 

Изберете едно ново занимание, което да направите заедно. Като това може да се превърне в тяхно ново хоби.
Има много неща, които биха зарадвали родителите ни, но по една или друга причина никога не остава време за тях. Времето по Коледа може да промени това, огледайте се за класове свързани с танци, музика, йога, спортове, четене. Ако им допадне има вероятност да продължат и след празниците. Именно в тази дискусия преди 5 години решихме да създадем първата ни каравана, която да даваме под наем, а проекта се разви в истински бизнес на по-късен етап. 

Направете си импровизиран литературен клуб, в който споделяте цитати или наученото от книги, които сте прочели през годината. 
Дори една прочетена страница може да е плод на много стойностна дискусия и споделяния свързани с нея. Четенето може повод за среща с нови светове, разбирания и мечти, както за тях така и за вас. Освен това може да им помогнете да “възродят” това забравено последно време хоби. 

Дните около Коледа могат да са специални за вашето семейство. От вас зависи обаче каква следа ще остави времето ви с роднините няколко седмици и месеца по-късно. С малко предварителна подготовка може някои от започнатите теми или дейности могат да оставят много по-дълбока следа и да направят празника не само специален, но и преобразяващ ежедневието им. 

Използвайте времето в пътуване към вкъщи за да подберете нещо от идеите или пък да измислите ваш си начин как да сътворите една по-магична семейна Коледа. 

Аз го направих и преди 5 години започнах да вървя по този път. И към днешна дата мога с гордост да споделя, че това отвори много нови хоризонти както за родителите ми, така и за мен. Като резултат стартирахме нов семеен бизнес, четем и учим заедно всеки път когато се видим. И не спираме да преоткриваме времето заедно. 

Споделете вашият опит и идеи, така че да направим още по-дълъг списъка от идеи за следващата Коледа.

Автор: Николай Неков Nikolay Nekov YouTube