Hermès: За връзката с природата и щастието

  • Сподели:
Hermès: За връзката с природата и щастието

Надеж Ване-Цибулски е име, което е синоним на елегантност, иновация и непреходен лукс в света на модата.

Като творчески директор на престижната френска модна къща Hermès тя преосмисля естетиката на марката, съчетавайки традицията с модерността, за да създаде уникална и изтънчена визия, която завладява света на модата. Нейното изкуство е изследване на човешката природа и радостната мода.

С опит, който включва работа в известни модни къщи като Céline и Maison Martin Margiela, Надеж Ване внася богат опит и свежа перспектива в ролята си в Hermès. Откакто пое ръководството през 2014 г., тя безпроблемно интегрира собствената си творческа визия с наследството и майсторството, които определят Hermès от поколения.

Известна със своите сдържани, но луксозни дизайни, Надеж Ване има усет към детайлите и дълбоко оценява качествените материали и експертната изработка. Нейните колекции за Hermès са майсторски клас по изтънчена простота, отличаваща се с изчистени линии, изящна кройка и фина цветова палитра. Една от отличителните черти на Надеж Ване е способността ѝ да вплита класически елементи с модерен привкус, създавайки облекла, които са едновременно вечни и съвременни. От безупречно ушити костюми и елегантни кожени якета до плавни копринени рокли и емблематични чанти - нейните модели постигат перфектния баланс между наследство и иновации.

В допълнение към творческите си умения Надеж Ване е известна с отдадеността си на устойчивото развитие и етичните модни практики. Под нейно ръководство Hermès прави стъпки към намаляване на въздействието си върху околната среда и насърчаване на отговорни производствени методи, като гарантира, че наследството на марката, свързано с изработката и качеството, ще се запази и за бъдещите поколения.

В продължение на повече от десетилетие Надеж Ване проектира едни от най-желаните дрехи в света.

Ване е обожавана не само заради изключителните си умения като творчески директор на Hermès, но и заради откритостта си към другите. За желанието ѝ да изслушва другите, да се съобразява с техните таланти и да ги издига. Ване описва себе си като любопитна и любознателна. "Никога не съм доволна - доста трудно постигам удовлетворение", казва тя. "Аз не живея в постоянен страх или в постоянно съмнение. Въпросът не е как мога да го направя по-добре, а как мога да го направя по друг начин", допълва Надеж Ване, обяснявайки състоянието на духа си. Дизайнерката, която е изучила занаята си в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, казва, че процесът ѝ може да бъде доста целенасочен и започва с поставянето на перото върху хартията. Но не за да скицира, както може да се предположи, а за да пише. "Винаги започвам с написването на определен манифест. Какво е това, което бих искала да постигна? Какво бих искала да постигне екипът ми? Колективът от хора, с които разполагам, е наистина важен."

В основата на дизайните на Ване е човешкото поведение. "Как се обличат хората сега и какво избират жените, за да предадат определено отношение?", поставя тя въпроса. "След това, разбира се, ще разгледам наследството на къщата". Тя се консултира с работата на дизайнерите на Hermès, които са били преди нея, и цитира Gaultier, Lemaire и Margiela. "Творческият процес е мозайка. Той не е линеен, а в постоянен кръговрат."

Ване си спомня, че преди 12 години тя самата е била наета в Hermès. "Бях развълнувана от къщата. Тя е част от френската култура, в нея са вградени препратки към красотата, изтънчеността и качеството", казва тя. Надеж си спомня, че е била на екскурзия, на поход из южна Япония, когато получава обаждане, което променя живота ѝ. "Обаждането дойде като голяма изненада", казва тя. Като се имат предвид изминалите оттогава години, Ване отбелязва, че къщата е нараснала значително по отношение на талантите и човечността. "Виждаме хора със стойност, които се присъединяват към приключението, това е вълнуващо. Винаги съм възприемала къщата като динамична, една година не прилича на друга."

Щастието винаги ще бъде на мода.

Естествено, жената на Hermès също е еволюирала. "В Hermès има много жени. Къщата е щедра и категорична, а аз имам същите наклонности. Проектирам за различни типове тела, за различни култури, за различни вкусове също. И именно това е интересното. Става дума и за усещане за цвят и композиция. В Hermès има различни жени с различни видове цели, приоритети и интереси, но това, което наистина виждам, е, че те се забавляват и изпитват удоволствие." Надеж Ване обяснява, че жената на Hermès не купува дрехи само за да се облича или за да придобие статус. "Тя купува, защото се вълнува от това. Жените искат да видят най-необикновените дрехи и искат да ги носят. Искат да бъдат забелязани с тях. В жената Hermès има повече мода."

Колекцията SS24 е доказателство за думите на дизайнера. Тя бе показана на сценична поляна, а подиумът се виеше през пшенично поле. Ване обяснява, че този елемент на природата е скъп за Hermès и че тя го е разпознала още при назначаването си. "Когато пристигнах, в Hermès имаше силен, красив танц с природата. Ние не преобразяваме природата, а я наблюдаваме и уважаваме. За мен е важно да пренеса тази характеристика на подиума." Тя разказва за чувствеността, която вижда като жена, усещаща слънцето и топлината върху кожата си и е в контакт със стихиите. "И това е подарък за нашата публика, която идва на ревюто."

Колекцията, която се провираше през високата трева на парижкия подиум, представи съвременни силуети в монохромни нюанси. Тренч на райета, кожена слип рокля или тънка или обемна пола изглеждаха едновременно изискани и романтични. Нищо не беше прекалено структурирано. Имаше мекота в геометричните линии. Кожата сякаш плуваше по тялото, в постоянен диалог, а перфорациите и изрязаните части я приканваха да диша. Надеж Ване обяснява, че изборът на нюанси е имал за цел да почете основите на кожата. "Винаги закотвяме цвят към кожата, а аз исках да внеса модерност в нея, затова работих около топлото сиво, наречено екрю." Тя използва цветове, познати за кожените изделия, но нюанси като бордо създават повече изненади. В същото време бялото и маковото червено говореха за сила, страст и жизненост, както и за чистота и увереност. ''В Hermès цветовете имат ценности'', отбелязва дизайнерката.