Джейн Бъркин: жената, която стои зад чантата Hermès Birkin

  • Сподели:
Джейн Бъркин: жената, която стои зад чантата Hermès Birkin

Случайна среща я превръща в едно от най-разпознаваемите имена в модата.

Джейн Бъркин може би има една от най-използваните фамилии в историята на модата. 76-годишната модна икона е най-известна като вдъхновителката на емблематичната чанта Hermès Birkin, която дебютира през 1984 г. Днес тя е една от най-търсените дизайнерски чанти на пазара, като всяка нова итерация се произвежда в изключително ограничени количества. Поради нейната рядкост не можете просто да поръчате Birkin от уебсайта на Hermès или да я вземете от магазин. Дори и да можехте, трябва да вземете предвид и цената ѝ: eкспертите твърдят, че цените на най-популярния модел - Birkin 25 - започват от около 10 000 долара.

Едноименната чанта може да е световноизвестна, но самата Бъркин е по-непостижима. Въпреки това влиянието ѝ върху модата - дори отвъд чантата, наречена в нейна чест - е неизмеримо.

Представяме ви всичко, което трябва да знаете за кариерата на Бъркин, нейния личен стил и как се е стигнало до модното ѝ наследство.

Тя е певица и актриса

Бъркин е родена и израснала в Лондон, където изгрява на филмовата сцена в града през 60-те години на миналия век. През 1968 г. се премества в Париж и големият ѝ пробив идва, когато се снима заедно с френския изпълнител Серж Генсбур във филма ''Slogan''. Навлизането на Бъркин в музикалната индустрия става чрез дуета с Гейнсбур от 1969 г. "Je t'aime... moi non plus". Текстът на песента е забранен от Ватикана. Двамата продължават да поддържат десетилетна творческа и романтична връзка.
По време на кариерата си Бъркин издава 14 албума. Най-новият ѝ проект, ''Oh! Pardon tu dormais...'', излиза през 2020 г.

Дъщерите ѝ вървят по модните ѝ стъпки

Бъркин има три дъщери: Най-голямата ѝ дъщеря е Кейт Бари, моден фотограф. Шарлот Генсбур е музикант и актриса, а също и модна икона. А най-малката ѝ дъщеря, Лу Дойон, е модел и музикант.

За първи път се среща с изпълнителния директор на Hermès в самолета

Вярвате или не, но желаната едноименна чанта на Бъркин е плод на случайна среща. През 1981 г. тя седи до главния изпълнителен директор на Hermès Жан-Луи Дюма по време на полет от Париж за Лондон. Както съобщава L'OFFICIEL USA, Бъркин - която по това време е майка на две деца - се оплаква на Дюма колко трудно е да намери чанта, която да отговаря на всички нейни нужди като майка. Тогава Дюма проектира чантата на място и я кръщава на името на Бъркин, когато тя влиза в производство.

Тя печели хонорари за чантата Birkin

Според Telegraph първоначално Бъркин приема безплатна чанта от Hermès в замяна на използването на името ѝ. През последните години тя получава годишно възнаграждение за използването на името ѝ, което дарява за благотворителност. През 2012 г. се съобщава, че тази сума е била 30 000 британски лири.
Въпреки това Бъркин невинаги се е разбирала с марката. През 2015 г. тя поиска името ѝ да бъде премахнато от чантата Hermès Croc Birkin, след като PETA съобщи за жестокост към животните в процеса на производството ѝ. Месеци по-късно Бъркин спря искането, след като в изявление на Hermès инцидентът в доклада на PETA беше наречен "изолирана нередност".

Тя не е колекционер на Birkin

За разлика от някои свръхбогати модни фенове, Бъркин е жена на тихия лукс. През 2011 г. Vogue съобщава, че тя е притежавала само четири от едноименните си чанти от първата си среща с Дюма. Говори се, че тя използва само по една и в миналото е продавала добре износени модели на търг за набиране на средства, преди да ги замени.

Живяла е в Париж в продължение на 55 години

С фамилия, която е почти синоним на френската изтънченост, е лесно да забравим, че Бъркин не е родена във Франция. Все пак това е мястото, където тя е изживяла по-голямата част от дните си. В интервю за The Sunday Times Бъркин разкрива, че нарича Париж свой дом, откакто е пристигнала там на 21-годишна възраст.

Тя прекарва 2022 г. в турнета

Миналата година Бъркин обиколи света в подкрепа на последния си албум. The Guardian нарече изпълнението ѝ в Лондон на ''Oh! Pardon tu dormais...'' "наелектризиращо" и "омагьосващо както винаги". Първата половина на 2023 г. тя прекара в почивка, но това лято ще изнесе няколко концерта в Европа.