Историята на героя: 40-ата годишнина на най-емблематичната чанта Hermès Birkin

  • Сподели:
Историята на героя: 40-ата годишнина на най-емблематичната чанта Hermès Birkin

През 2024 г. Birkin навършва 40 години. Но чантата на Hermès не е просто чанта - тя е символ на статус и начин на живот.

Чантата Hermes Birkin е символ на лукс, изтънченост и статус, желан от модни ценители и колекционери по целия свят. Със своята безупречна изработка, изискани материали и емблематичен дизайн, чантата Birkin надхвърли статуса си на моден аксесоар, за да се превърне в културна икона, синоним на вечна елегантност и несравнимо качество. 

Произходът на чантата Hermes Birkin може да бъде проследен назад до 80-те години на миналия век, когато британската актриса и певица Джейн Бъркин се оказва седнала до Жан-Луи Дюма, главен изпълнителен директор на Hermes Group, по време на полет от Париж до Лондон. Както се разказва, Джейн Бъркин изразила недоволството си от липсата на налични практични, но стилни чанти, предизвиквайки разговор, който ще да доведе до създаването на легендарен аксесоар. Вдъхновен от стремежа на Джейн Бъркин за перфектната чанта, Жан-Луи Дюма се заел да проектира чанта, която да отговори на нейните нужди както за форма, така и за функционалност. Резултатът бил просторна, структурирана чанта, изработена от най-добрите материали с прецизност от квалифицирани занаятчии в ателието Hermes. Чантата е проектирана да бъде универсална, луксозна и издръжлива, отразявайки духа на Hermes.

Всяка чанта Hermes Birkin е доказателство за артистичността и отдадеността на умелите майстори, които ѝ вдъхват живот. От избора на най-добрите кожи и материали до ръчното шиене на всеки детайл с прецизност и грижа, създаването на чанта Birkin е трудоемък процес, който може да отнеме до 18 часа. 

Официално създадена през 1984 г., Birkin остава един от най-желаните модни аксесоари в света вече 40 години. Всеки, който желае да закупи един от многото оригинални модели, трябва да се зареди с търпение. Първо, трябва да влезете в списък на чакащите, който може да отнеме много време. След това трябва да сте готови да платите сума, която варира между 10 000 и 35 000 евро. Покупката не е възможна чрез уебсайта на марката, а само лично в един от около 300-те бутика, които се намират в цял свят. Освен това трябва да докажете, че вече сте закупили няколко други екземпляра от марката, тъй като Hermès не позволява Birkin да бъде първата или единствената покупка на клиента. Дори и да се случи да изпълните успешно тези три стъпки, нямате гаранция, че чантата ще бъде от избрания от вас цвят или материал!

Някои хора избират да си купят Birkin втора употреба, но понякога цената на тези чанти е по-висока от тази на новите. Пример за това може да бъде намерен в продажба, проведена през май 2022 г. чрез платформата Vestiaire Collective. На този портал за търговия с модни артикули втора употреба беше продадена Birkin Faubourg за не по-малко от 158 000 евро. Тази впечатляваща цифра надминава предишния рекорд, постигнат шест месеца по-рано, също от Birkin by Hermès. Тази чанта беше продадена за 112 000 евро. Не е изненадващо, че това е рекорд, който се оспорва горещо от аукционните къщи. Най-скъпата, инкрустирана с 245 диаманта, струва 267 000 евро и е продадена от Christie's в Хонконг.

Има три определящи фактора, които отличават чантата Birkin: тя трябва да е достатъчно голяма, за да събере всичко необходимо; достатъчно елегантна и достатъчно небрежна. С други думи, гъвкава чанта, която може да се адаптира към всяка ситуация, премахвайки необходимостта от безкрайна употреба и смяна на чанти, както и тяхното съдържание - задача, с която Джейн Бъркин се е справила. Всички чанти се изработват ръчно от майстори, които са задължени да преминат петгодишен курс на обучение. Оттук нататък всичко остава в тайна. И до днес Hermès не е разкрил колко чанти произвежда всяка година, нито откъде взема суровините за изработката им, нито как постига тези уникални цветове.

Джейн Бъркин казва, че е имала само пет или шест такива чанти в живота си и ги използвала, докато не се износят от употреба. През 2015 г. тя поиска от Hermès да премахне името ѝ от чантата. Конкретният проблем е доклад на PETA, в който се осъжда насилственото убиване на крокодили, за да може кожата им да се използва в луксозни дамски чанти. Точно такъв бил случаят с чантата Birkin - за направата само на една чанта са необходими кожите на три такива животни.