Карина Нигай: за мигновената популярност, личния живот и началото на творческия ѝ път

  • Сподели:
Карина Нигай: за мигновената популярност, личния живот и началото на творческия ѝ път

Да се превърнеш в моден инфлуенсър, да се родиш в богато семейство някъде в Горен Ийст Сайд е логичен стремеж за момиче със страст към модата. Но имаш ли право на такава мечта, ако си роден през 90-те години в Сибир и си се обучавал на пазара в Томск? Карина Нигай отговаря.

Карина, заснехте първата си корица за списание HELLO?

- Струва ми се, че в днешно време не е достатъчно да си популярен блогър с милион абонати, за да попаднеш на корицата на списание. Има много такива хора, но не всеки от тях успява да попадне в лъскавото издание. Необходимо е нещо повече. Аз съм сравнително популярна от доста време, но като модна фигура не съм се утвърдила толкова отдавна. Първоначално бях просто стилист - каквито има много. Не исках да се задоволявам с "просто", затова реших да се занимавам с международна дейност. Днес модната индустрия в Европа и Америка ме познава добре, аз съм стилист, блогър и телевизионен водещ на модно предаване по федералния телевизионен канал TNT. Днес Карина Нигай е силна лична марка. Затвърдих позицията си. 

Защо имате толкова необичайна фамилия, Нигай?

- Благодаря ви за въпроса. Това е корейско фамилно име, то принадлежи на собствения ми баща. Той е кореец по рождение и цялото му семейство от поколения се занимава с медицина. Баба ми и дядо ми са били на високи постове. Но аз никога не съм имала контакт с това семейство, защото мама и татко се разведоха, когато бях на около година. Не знам много за тях и в продължение на много години изобщо не се интересувах от корените си. Едва след като навърших 30 години, реших да отлетя за Сеул, за да изследвам втората си родина. Между другото, в момента Корея е законодател на тенденциите.

Интересно ми е да разбера културата на тази нация. А майка ми е рускиня, фамилията ѝ е Зайцева. Нейното семейство също е свързано с медицината - дядо ми е работил като шофьор в болница, баба ми - като медицинска сестра, а майка ми - като зъболекар и психолог. Но аз избрах друг път. Въпреки че мисля, че също помагам на хората, само че по друг начин - като им казвам как да придобият увереност в себе си.

Значи майка ви ви е отгледала?

- Когато бях на шест години, тя се омъжи повторно и днес доведеният ми баща е моят втори баща. Преди седем години ги преместих от родния им Томск в Москва, така че сме наблизо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KARINA NIGAY (@karina_nigay)

Не толкова отдавна се разведохте със съпруга си. Как стоят нещата в личния ви живот сега?

- Живея със сина си и имам партньор, с когото сме заедно от година и половина. Опитваме се да изградим връзка. Все още не ми се иска да се омъжвам, така че цялото ми внимание в момента е насочено към кариерата ми.

Как започнахте да работите в Москва?

- Дойдох в университета с 20 000 рубли в джоба. Трябваше да наема квартира и да живея от нея по някакъв начин. По онова време беше модерно да се кандидатства в икономическия факултет, така че кандидатствах там, а също и в ИТ. В крайна сметка влязох в Руския държавен социален университет с ограничен бюджет. Специалността ми беше бизнес информатика. Преди това бях кандидатствала в подобен факултет в Томск и майка ми се опита да ме убеди да изпратя оригиналните си документи там, за да се върна у дома. Тя не вярваше, че ще успея да вляза в Москва, но аз влязох.
Ученето не беше лесно. Но в моята група имаше много момчета и те ми помагаха. Радвам се, че имам червена диплома, според мен тя е необичайна. С някои от съучениците ми все още поддържаме връзка. Например един от тях сега създава уебсайтове и именно той направи моя сайт.

Но защо информационни технологии, а не танци? Занимавате се с бални танци още от детството си.

- Да, от тригодишна. След това бях танцьор в шоу-балет, докато завърших гимназия. А след девети клас дори кандидатствах в Томския колеж за изкуства и култура. Получих стипендия, но през лятото промених решението си. Танците са страхотни, но не виждах в тях перспектива за красивия живот, за който винаги съм мечтала.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KARINA NIGAY (@karina_nigay)

Как модата се появи в живота ви?

- Произхождам от много бедно семейство, тримата живеехме на 18 квадратни метра. Мястото беше толкова малко, че спях на фотьойл, а родителите ми трябваше да ме прескачат сутрин, за да излязат от къщата. Майка ми работеше като продавачка на пазара и аз ѝ помагах. Винаги съм харесвала красивите дрехи и в училище ги стилизирах по всякакъв начин, по който можех. Слагах каишки и цветя на палтото си, за да изглежда необичайно. Когато се преместих в Москва, майка ми отвори собствен магазин за дрехи в Томск и докарваше стоки за него от столицата. Като цяло и по онова време аз ѝ помагах, избирах асортимента, съветвах я за нещо. Така че в известен смисъл винаги съм се занимвала с дрехи.

Защо решихте да станете блогър? Как започна всичко?

- Когато търсех оператор, който да снима лавестори преди сватбата ми, се запознах с Денис. И той ми каза: ти си толкова готина пред камерата, защо не станеш блогър? Тогава наистина не знаех за какво говори. Тази професия все още не съществуваше в Русия. Денис ми показа няколко американски блогъри, изучих акаунтите им и буквално се зарибих. И така, започна всичко. Отначало разказвах за козметика и давах онлайн уроци по гримиране. Правех го в YouTube и не планирах да преминавам към социалните медии, но после разбрах, че можеш да се развиваш навсякъде. Оказа се, че това е интересно за хората. По-късно започнах да показвам как да стилизирам дрехи.

В кой момент почувствахте, че се откроявате от редиците на руските модни блогъри?

- Когато в първите дни на карантината започнах да снимам видеоклипове за тенденциите и профилът ми в TikTok стана много популярен. Бях забелязана в Европа, идеите ми започнаха да се копират от руски марки и други блогъри.

Вероятно това е най-честият въпрос към един стилист, но винаги е любопитно - кои артикули имат специално място в гардероба ви?

- Имам огромен асортимент от неща, които използвам за себе си или за снимките на други хора. Признавам, че марките не са много важни за мен, по-важно е дрехата да е "приложима". Лично моят външен вид винаги е с бижута, часовници, един доста стандартен комплект. Имам от години две чанти Hermes Kelly, иначе не държа на вещите, харесвам новите неща.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KARINA NIGAY (@karina_nigay)

Как можеш да бъдеш модерен, когато на руския пазар почти не са останали световни марки?

- О, това е лесно. Нашите руски марки напоследък направиха много готин удар. Имаме много стилни, модерни дрехи. Много се гордея с руските дизайнери. Ние се развиваме бързо, разширяваме производството си. Нещата се променят, важни места в индустрията се заемат от талантливи модни момчета. Нашите марки започват да се разпознават в чужбина, носят ги международни звезди. Това е достойно. Сега е важно да увеличим мащаба си. И има хора, които активно се занимават с това. Струва ми се, че един ден производството в Русия ще бъде не по-лошо от това в Турция, където сега се шият неща за много марки. Възможно е скоро да се конкурираме с тях.

Какви проекти стоят пред Карина Нигай в момента?

- Тази година стартирах онлайн училище "Фабрика за звезди", в което в момента се обучават повече от 10 000 души. Продължавам да работя - като стилист и инфлуенсър - с големи руски и международни марки. Но по-голямата част от живота ми е заета от телевизията. Тя винаги е била моя мечта. И сега съм много горда, че работя за любимия си канал TNT и участвам в предавания като "Модни игри" и "Битка за красота".