Синди Крауфорд: ''Супермоделите бяхме като момчешка група от 90-те години''

  • Сподели:
Синди Крауфорд: ''Супермоделите бяхме като момчешка група от 90-те години''

Денят на Синди започва с джакузи. Десет минути самоанализ в хидромасажната ѝ вана са последвани от зелен чай. До 8 ч. сутринта тя е във фитнеса. В 10 ч. вече провежда разговорите си по телефона в дома си в Малибу, и се ориентира в различните направления на бизнеса. Последната нишка от тях я отвежда в Лондон - не за ревюта, а за вечеря с партньорите на Silestone by Cosentino, лидера в производството на кварцови плотове, чието лице е Крауфорд.

Рано Крауфорд взема решението да използва моделството като трамплин, за да изгради име извън бранша и да реализира собствени проекти. "Сега всички си сътрудничат и започват свои собствени линии, но през 80-те години нямаше кого да следвам", разказва Крауфорд пред Vogue по време на разговор, в който интересите ѝ към модата и интериора се обединяват. "Моделите се сменяха на всеки пет години, така че предположих, че на 25 години ще трябва да се върна в училище. И ето ме на 57! Представям различни марки, което е подходящо, но всеки път, когато ме снимат, за мен това е моделство."

Първата "малка крачка" в бизнеса идва още в началото, когато Крауфорд не се "сработва" с продуцентите на Sports Illustrated. Тя заснема свой собствен календар и дава част от приходите за благотворителност. Последва видеоклип с упражнения за поколението, което не е имало в живота си фигурата на Джейн Фонда. 

Откакто децата ѝ Кая и Пресли Гербер започнаха да вървят по своя успешен път на модели, Крауфорд се върна в индустрията. "Чувствам, че сега съм най-известна с това, че родих Кая", смее се тя, преди да разкаже как се е променила индустрията, откакто нейната собствена звезда е изгряла на възрастта на дъщеря ѝ. "Идвам от свят, в който снимаш 100 снимки и избираш най-добрата, която да покажеш на всички. Сега снимките се пускат по-бързо, не са толкова подбрани. Струва ми се интересно, но все още се опитвам да разбера как това да работи за моята марка." Социалните медии, признава тя, едновременно са я уплашили и вдъхновили.

Точно както Инстаграм стартира кариерата на звездите от Поколението Z, които са колеги на нейното собствено потомство, Крауфорд смята, че кабелната телевизия е помогнала за повишаване на собствената ѝ популярност в края на 80-те и началото на 90-те години.

"Преди Кристи, Линда, Наоми, Клаудия, Кейт и мен моделите не бяха добре познати. Бяхме като нова момчешка група - всички бяхме различни, но изглеждахме добре заедно".

"Модата беше свързана с раменни подплънки, високи токчета и силни жени", продължава тя. "Ние не изглеждахме като жертви, а като овластени. Наистина се чувствахме така." Не модните подиуми липсват най-много на Крауфорд от онова време - тя признава, че никога не е обичала да се разхожда по подиумите - а това да бъде зад кулисите. "Всички бяхме уморени и малко изнервени, но се създадоха истински приятелства."

Десетилетия по-късно тя предава работната си етика и грижа на моделите, които са я наследили, включително и на Кая.