Зоуи Кравиц: ''Опитвам се да бъда дръзка в почти всичко, което правя''

  • Сподели:
Зоуи Кравиц: ''Опитвам се да бъда дръзка в почти всичко, което правя''

Хипнотизиращата актриса Зоуи Кравиц, която режисира първия си пълнометражен филм ''Pussy Island'' - феминистки трилър, е лице на новия аромат на Yves Saint Laurent - Black Opium Le Parfum

Ветеран антиконформист, американската актриса Зоуи Кравиц покори Холивуд с котешката си грация, татуирана фигура и личност. Еднакво добре чувстваща се както в блокбъстъри (''Батман''), така и в странни сериали (''Големите малки лъжи''), дъщерята на музиканта Лени Кравиц и актрисата Лиза Бонет, две икони на попкултурата, е наследила не само красотата им, но и техния див дух на независимост.

Numéro се срещна със Зоуи и проведе с нея един епичен диалог. 

Как избирате ролите си?

- Обикновено гледам повече какво иска да каже филмът или сериалът, отколкото ролята, която ми предлагат. Ако историята е вълнуваща, тя може да ме накара да се включа, дори да ми предложат малка роля, защото искам да допринеса за историите, които смятам, че е важно да бъдат разказани. Също така смятам, че е от съществено значение да опиташ нещо различно от това, което си правил досега. Ако една роля е малко плашеща, защото не съм сигурна, че ще се справя, това обикновено е добър знак.

Ролите ви често са сложни - не играете просто пасивната приятелка на героя, а силни, активни жени. Една феминистка позиция.

- Искам да играя роли, с които се чувствам свързана. Харесва ми да играя жени, с които се идентифицирам. И наистина не знам как и защо бих играла приятелката на героя, някой без гледна точка. Няма да знам какво се прави с такава роля. В такъв тип персонаж липсва човечност.

Костюмите и гримът помагат ли ви да влезете в ролята?

- Те оказват голямо влияние върху начина, по който се чувствам. Когато играя дадена героиня, виждам, че тя наистина се събира, когато разбера какво ще носи и изпробвам дрехите, с прическата и грима. В този момент вече не приличам на себе си и е много интересно да видя какво ще се случи. Започваш да ходиш и да говориш по различен начин - това е силата на грима. Това доказва, че ние - човешките същества - сме силно повлияни от това как изглеждаме.

Удивително е да се види до каква степен се влияем от външния си вид.

В кой филм според вас изглеждате най-добре?

- Харесва ми гримът ми в "Батман", който е създаден от гримьора Пат Макграт. Тя е невероятна и се чувствам голяма късметлийка, че дойде на снимачната площадка, за да създаде тези визии за мен и другите актьори. Тя създаде нещо възвишено и модерно, но същевременно грубо и разхвърляно, което символизира различните аспекти на личността на Селина Кайл, известна като Жената-котка, която играех.

Кое е най-дръзкото нещо, което сте правили?

- Опитвам се да бъда дръзка в почти всичко, което правя. Наскоро написах и режисирах филма "Pussy Island'' и ми трябваше малко смелост, за да напусна зоната си на комфорт и да започна да режисирам. Всеки път, когато някой опитва нещо, което не е сигурен, че може да направи, той поема риск, изискващ смелост. Що се отнася до жените, има голям натиск да правят всичко перфектно, през цялото време. Така че щом излезем от зоната си на комфорт, това не е никак малко.

Как определяте Black Opium?

- Това е наистина страхотен аромат, защото е сложен, смесвайки меки ванилови нотки, които са много женствени, с по-дървесни ухания, които са дълбоки и богати като шот кафе. Те не са точно мъжки, но помагат за създаването на ансамбъл, който е едновременно разкошен и фин. Това е типичен Yves Saint Laurent парфюм, защото марката е силно фокусирана върху създаването на баланс между различните аспекти на жената. Това е много секси, палав аромат.

И трябва да призная, че обожавам рекламните кампании, които са едновременно забавни и красиви. В тях се говори за приключения, нощен живот и независимост.

Подривният образ на Black Opium е ода за нощта. Вие нощна птица ли сте?

- Да, в мен живее парти момиче. Обичам да излизам. Вероятно сега, когато съм по-възрастна, това се случва по-рядко, но съм много общителна и обичам да оставам до късно. Определено съм нощна птица и дори когато съм сама вкъщи, не си лягам рано. Мисля, че вълнуващото на живота в град като Ню Йорк е, че можеш да излезеш на вечеря и изведнъж да стане три часа сутринта, защото си прескачал от едно място на друго и си срещал нови хора. Обичам неочакваните приключения.

Смятате ли, че нощта е по-добра от деня?

- Нощта има различна енергия, която е наистина специална. Дори и да съм уморена, знам, че късно вечер или през нощта креативността ми е много силна. Има нещо, което се случва около полунощ/един часа сутринта - нещо в мен се събужда. Аз съм един от малкото хора, които обичат нощните снимки. Повечето хора ги мразят, защото започваш да работиш, когато слънцето залязва, и приключваш, когато то изгрява.

Разпознавате ли се в жената на Saint Laurent?

- Да, абсолютно. Тя е дръзка и уверена. Тя не се извинява и не съжалява.

Притежава известна андрогинност, която е едновременно елегантна и съвременна. Това е нещо, което марката винаги се е стремяла да отбелязва - независимост, простота и баланс между мъжкото и женското начало. В края на краищата, всичко е въпрос на самочувствие. Когато го имаш, няма нужда да прекаляваш с нищо - просто трябва да избереш правилните цветове, правилните кройки и правилните материи. В Saint Laurent има класическа, вечна страна.

Какво е вашето определение за красота?

- Искрено вярвам, че красотата се намира вътре в нас. Понякога веднага усещам, че някой не е добър човек. И ако се окажеш изправен пред лош човек, не мисля, че има някакво основание да се говори за красота.