Най-добрата музика за тренировка на закрито

  • Сподели:
Най-добрата музика за тренировка на закрито

Това няма да е поредната статия, изброяваща песните за велосипеди, които всички знаем и най-вече обичаме. Не, тази всъщност ще ви даде някои съвети за това каква музика трябва да слушате, докато карате на вашия тренажор. Обърнете внимание, че изрично говорим за тренировка на закрито, тъй като слушането на музика по време на колоездене е невероятно опасно и ние не одобряваме нищо, което излага живота на вас или на други в опасност.

Първо, най-важното
Първото нещо, с което трябва да се съобразите, е стила музика, който ще слушате. Музиката има огромно влияние върху вашия ритъм и дори върху сърдечния ви ритъм. Например, слушането на класическа музика или спокоен джаз понижава пулса и кръвното Ви налягане. От друга страна, слушането на рок, метъл или пънк ще повиши пулса ви и кръвното ви налягане. Въпреки че типът музика оказва влияние сам по себе си, ако ритъмът е по-бърз, като при спийд метъла (Blind Guardian, например), сърцето ви ще бие значително по-бързо, отколкото ако слушате Bon Jovi. 

Когато избирате вашата музика за тренировка, трябва да имате предвид ритъма си и колко интензивна ще бъде тренировката ви. Но преди да навлезем в него, нека изясним едно нещо. Обичаме рок, метъл и пънк музика, така че естествено ще дадем примери от тези жанрове. Все пак винаги можете да намерите песни с подобен ритъм, ако имате други предпочитания. Метъла и пънка обаче поддържат пулса ви най-висок сред всички жанрове, така че ако не са твърде агресивни за вас, предлагаме да ги изпробвате.

Загрявка
Винаги е добра идея да започнете постепенно. Имате нужда от загрявка, за да намалите шансовете за наранявания и да се подготвите психически и физически за предстоящото предизвикателство. Естествено, пулсът ви няма да е твърде висок в началото, така че трябва да намерите подходяща песен, с която да започнете. Имате няколко възможности. Можете да подготвите три или четири песни, всяка по-бърза от предишната, или да изберете една прогресивно засилваща се песен, като „Best of You“ от Foo Fighters, „Black Sabbath“ от Black Sabbath или „Come Sail Away“ от Styx. “Father and Son” на Кат Стивънс също е добра опция за тези, които не са много запалени по рока.

Все пак можете да си пуснете и една от онези рок песни, които продължават векове и постепенно увеличават скоростта си. Бихме предложили „Bolero“, но първо, това е класическа песен, така че няма да свърши работа. Освен това, въпреки че цялостната песен напредва, ритъмът е доста постоянен. В противен случай би било идеално за 20-минутна сесия за загряване.
Така че предлагаме да опитате „Child in Time“ на Deep Purple или една от няколко песни на Metallica – „One“, „And Justice for All“ и „The Day That Never Comes“, между другото. Любимата ни песен за подгряващата сесия е „Stairway to Heaven“ на Led Zeppelin. Знаем, че е малко клише, но песента се развива постепенно и какво да кажем? Обичаме Джими Пейдж.

Photo: welovecycling.com

Издръжливост
При тренировката за издръжливост избора на музика е малко по-прост. Тук се нуждаете от постоянно темпо, което можете да поддържате с часове. Въпреки че обичаме рок и метъл, най-добрата музика за този тип тренировка е дръм и бейс, която ще даде постоянен ритъм. Все пак тази тренировка е най-малко натоварваща за музика, тъй като всяка песен със средна скорост ще свърши работа. Ако искате да слушате рап, просто изберете нещо малко по-бързо. Ако предпочитаната от вас музика е джазът, няма проблем, просто пуснете нещо по-суингово. Какво ще кажете за поп? Разбира се, Tailor Swift, Ed Sheeran, всеки наистина, просто избягвайте баладите. Не се опитваш да се свържеш с любимия си... или с мотора си все пак.

Ние предпочитаме по-традиционния подход. Препоръчваме най-вече AC/DC, Bon Jovi и Nirvana – старите класики. За дълги пътувания намираме за приятно да слушане „Lost Highway“ на Bon Jovi, тъй като тя наистина представя едно състояние на ума по това време. “Highway to Hell” също е добър избор, особено с такова заглавие. Наистина може да карате с часове, слушайки тези песни.

Photo: bicycling.com

Високоинтензивни интервални тренировки
Високоинтензивните интервални тренировки са малко измамни за избора на песни. Основно препоръчваме два типа песни – бързи пънк гърмежи и по-бавни рок химни. 
Все пак по-голямата част от плейлиста ни е пълен с песни на Edguy и Avantasia. Tobias Sammet е истински гений в композирането на песни и много от тях се състоят от доста по-бавен стих, придружен от бърз и взривяващ припев. Най-хубавото е, че той често добавя бриджове в песните си, които са идеалният сигнал да се подготвите за интензивния сегмент. Просто чуйте „Moonglow“ (с Candice Night) и ни кажете, че това не е най-добрата песен, която някога сте чували за HIIT тренировка. Е, може би и „Liar Liar“ от Kamelot.
Придържайте се към песни, които могат да поддържат пулса ви висок, но и да има паузи между тях.

Темпо
Както подсказва името, тук се нуждаете от по-бърза музика. Тренировката за темпо обикновено се състои от две или три 10-минутни сесии с висока скорост с пет минути почивка с ниска скорост между тях. Така че, както можете да предположите, трябва да имате някои постоянно бързи песни във вашия плейлист, за да преминете през цялата сесия.

Възможностите са безкрайни. Всичко, от което се нуждаете, е висок BPM. Песни като „Hey Ya“ от Outkast, „In Da Club“ от 50 Cent, „Thousand“ от Moby и „Mr. Brightside” на The Killers ще отговарят на изискванията.
Ние бихме ти препоръчали Blind Guardian, Edguy, Helloween, GammaRay и други спийд метъл групи. Обикновено започваме сесията си с “Mirror Mirror” на Blind Guardian и завършвам с “Eagles Fly Free” на Helloween. Така че, опитайте ги. Или се придържайте към „Footloose“ от Kenny Loggins и „Bye Bye Bye“ от NSYNC. От вас зависи.

Cooldown тренировка 
Сесията Cooldown намалява пулса ви постепенно, така че тялото ви няма да се чувства толкова стресирано. Трябва да изберете по-бавни, много по-плавни песни в тази последна част от вашата тренировка. Препоръчваме ви да слушате класическа музика, а любимите ни са „Canon in D Major“ от Pachelbel и „The River Flows in You“ от Yiruma. И двете са успокояващи песни, които помагат за забавяне на пулса ви, като същевременно са наистина приятни за слушане.

Как да изберете вашия плейлист
Изборът на вашия плейлист зависи изцяло от вашите предпочитания. Въпреки че рок и метъл са жанровете, които ще ви помогнат да поддържате пулса си висок за цялата тренировка, други стилове също могат да направят това, но не толкова ефективно. Всичко, което трябва да направите, е да следвате плана на вашата тренировка и да изградите своя плейлист около него. Ако трябва да поддържате пулс от 160+, намерете песни с 160+ BPM. Ако трябва да забавите пулса си, намерете по-бавни песни.

Сега влезте в Spotify, направете своя плейлист и да покараме.