Изображение на кралица Елизабет II беше осветено в Операта в Сидни

  • Сподели:
Изображение на кралица Елизабет II беше осветено в Операта в Сидни

Операта в Сидни е осветена с ликът на кралицата в нейна памет - докато Австралия скърби за загубата на своя най-дълго управлявал монарх.

Жителите на Сидни спираха да правят снимки на емблематичната забележителност след смъртта на кралицата.
Емблематичната забележителност на града ще осветява портрета на Нейно Величество до полунощ в петък и отново ще светне в събота вечерта в 18:30 часа.

И министър-председателят Антъни Албанезе, и премиерът Доминик Перотет обявиха, че платната на Операта ще отдадат специална почит към покойния монарх след смъртта ù в петък сутринта.

Много жители на Сидни, обикалящи из града, спряха да погледнат Операта, тъй като изображението на усмихнатата кралица беше показано над едно платно.

"Покойната кралица Елизабет Втора изигра важна роля за народа на Австралия по време на своето управление и осветлението на Операта в Сидни е подходяща почит от името на народа на Австралия", каза г-н Албанезе.

Г-н Перотет заяви, че това е символичен жест, тъй като кралицата официално открива Операта в Сидни през 1973 г.

Федералната гвардия на нацията почете паметта на Нейно Величество с вълнуващ салют от 96 оръдия в петък следобед пред сградата на парламента.

Церемонията по здрач следва британската традиция да се стреля по един патрон за всяка година от живота на кралицата. 

Стотици хора се появиха, за да наблюдават разгръщането на церемонията, докато членове на RAAF, Кралския австралийски флот и австралийската армия стреляха на интервали от десет секунди. 

Всяка от 54-те страни от Британската общност е поканена да участва в същата церемония. Знамена също бяха свалени наполовина в цяла Австралия в чест на смъртта на кралицата.

Камбаните на кметството на Сидни и катедралата "Свети Андрей" удариха 96 пъти по обяд в петък, отбелязвайки всяка година от нейния живот.

Премиерът Антъни Албанезе го определи като ден на "дълбока тъга".

"Сърцата на австралийците са пред хората на Обединеното кралство, които скърбят днес, знаейки, че ще почувстват, че са загубили част от това, което прави нацията им цяла", каза той.

"Това е време на траур за хората във Великобритания, в Британската общност и наистина по целия свят.
Има утеха в собствените думи на Нейно Величество: Скръбта е цената, която плащаме за любовта. Това е загуба, която дълбоко чувстваме в Австралия."

Генерал-губернаторът Дейвид Хърли я описа като "забележителна" личност, която е служила с "отличие" повече от 70 години.

"Когато размишлявам върху собствените си спомени, а тя беше моята кралица през целия ми живот, се сещам за достойнството на Нейно Величество и нейното състрадание, нейната отдаденост и нейната работна етика", каза той.

И нейната безкористна и непоколебима отдаденост към онези, на които е служила. 

Смъртта ú натъжи всички и е почувствана по целия свят.