Децата в Холандия са сред най-щастливите в света

  • Сподели:
Децата в Холандия са сред най-щастливите в света

Децата в Холандия са сред най-щастливите в света, сочат изследвания, а експертите казват, че може да има редица причини за това.
Доклад на УНИЦЕФ, публикуван миналата година, установи, че децата в Холандия имат най-високо чувство за благополучие. Агенцията на ООН за деца анализира данни в 41 страни с високи доходи, като класира страните според резултатите от тяхното психическо благополучие, физическо здраве и развитие както на академичните, така и на социалните умения.

Установено е, че Холандия се нарежда на най-високо място в класацията на лигата от трите резултата за благополучие, следвана съответно от Дания и Норвегия.
Чили, България и САЩ бяха в дъното на таблицата.

Отделно, индексът за по-добър живот за 2020 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показа, че Холандия е постигнала над средното ниво в редица области, включително доходи, образование, жилище и здравен статус.

Анита Клиър, автор на „Ръководството за оцеляване на работещите родители", каза пред CNBC по телефона, че е важно да се разбере ролята на социално-икономическите фактори за влияние върху щастието на децата. Тя обясни, че ако детето има задоволени определени нужди, което е по-вероятно в богата страна, има по-голям шанс да постигне щастие.

Клиър каза, че асертивният стил на родителство, който поставя „ясни граници с много любов и топлина... постоянно се доказва, че корелира с положителни резултати за децата". 
Освен това Клиър казва, че срамът може да бъде наистина вреден за децата и че холандците имат репутацията на отворени хора, говорещи по теми, които може да се считат за по-неудобни за обсъждане в други страни.

Докладът на УНИЦЕФ също така подчертава, че не всички деца, живеещи в богати страни, имат добро детство.

„Дори страни с добри социални, икономически и екологични условия са далеч от постигането на целите, заложени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.", се казва в доклада на УНИЦЕФ.

За да се бори с тези недостатъци, УНИЦЕФ призова страните с високи доходи да се консултират с децата за това как животът им може да бъде подобрен и да гарантират, че политиките за повишаване на тяхното благосъстояние са интегрирани. УНИЦЕФ също препоръча на страните да ускорят усилията си за постигане на Целите за устойчиво развитие, като намаляване на бедността и подобряване на достъпа до грижи за деца.

Неконкурентно образование 

Клиър каза, че холандците имат репутацията на „ценящи разнообразието и много приобщаващи". Този вид подход към родителството е важен, като се има предвид с колко голям натиск се сблъскват децата в академично и социално естество по отношение на социалните медии. 


„Мисля, че израстването в култура, в която уникалните дарби на всеки се празнуват и децата чувстват, че могат да бъдат такива, каквито искат да бъдат, и не са осъждани, вероятно ще направи приятелствата по-положителни, а културата на детската площадка по-позитивна и ще помогне за нивата на щастие на децата", каза тя. 


Проучването на УНИЦЕФ показа, че 81 % от тийнейджърите в Холандия на възраст 15 години смятат, че могат лесно да създават приятели, което е един от най-високите нива сред 41-те държави, включени в доклада. Той също така показа, че за 15-годишните в страната, които имат високо чувство за принадлежност към училище, удовлетвореността от живота е най-голяма. 

Аманда Гъмър, основател на организацията за развитие на умения Good Play Guide, каза на CNBC по имейл, че образованието е „неконкурентно" в Холандия и че вместо това има фокус върху развиването на страст към ученето. 

Тя призова родителите да помнят, че „резултатите от изпитите не са най-важните и крайните" и че трябва да се опитат да се съсредоточат върху насърчаването на любопитството на детето си.

Гъмър каза, че има и уроци, които трябва да се научат от други страни, които се считат за примерни по отношение на благосъстоянието на децата.

Например в Норвегия, която беше трета в списъка на УНИЦЕФ, Гъмър заяви, че има „култура на заедността".

„Да помагаш на другите е чудесно за психичното здраве, така че помислете за начините, по които цялото ви семейство може да допринесе за общността", каза тя, предполагайки, че доброволчеството е един от начините да се насърчи това чувство за заедност.