Ментализация: филмът за психичното здраве от Виктория Дякова

  • Сподели:
Ментализация: филмът за психичното здраве от Виктория Дякова

Психолог Виктория Дякова наскоро представи своя първи кратък филм свързан с психичното здраве, което в тези времена става все по-лабилно. Филмът, чието име е ''Ментализация'', е любопитно поднесен и въпреки разискваните теми в него, психолог Дякова е успяла той да не завие в една мрачна, тежка и трудна посока, а напротив - да остане интригуващ и полезен. Преди да гледате ''Ментализация'', ето какво си казахме със самата Виктория.

Как се роди идеята за този филм?

- Още в началото на пандемията се чудех как е възможно толкова интелигентни и ерудирани хора да не казват и думичка, камо ли за превенция, в посока на психичното здраве. Така ми дойде идеята да дам своя, макар и малък принос с направата на кратък филм, който поне да насочи вниманието на хората към не по-малко важната психическа част от нашето съществуване.

Засягайки едни от най-фундаменталните теми, касаещи човека по принцип, не само в тези времена, се опитах да дам фокус към неоспоримия факт, че душата страда не по-малко от тялото. Дори когато душевното страдание не намери начин за преживяване чрез успешни психични механизми и трансформация - води до физически симптоми, синдроми и соматични болести.

Споменаваш във филма "да използваме болката и страданието по правилния начин". Би ли обяснила в какво се изразява този начин?

- ''Да използваме болката и страданието по правилия начин'' - насочва към търсене на причини под повърхността. Тоест при преминаването през травматично събитие ние страдаме, изпитваме болка, тъга, разочарование, гняв и други емоции категоризирани като неприятни. Често обаче негативните емоции могат да имат катарзисен момент, осъзнаващ, събуждащ.
Когато ни е хубаво – ние не се учим. Учим се, когато ни е трудно, когато страдаме, когато надеждата ни е на привършване, тогава можем да осъзнаем какво сме имали, как не сме го използвали, или как не сме били осъзнати за това, което имаме, защото сме вечно забързани да гоним...вятъра.

По какъв начин ковид пандемията промени твоята работа и кои проблеми на хората са нараснали повече в следствие на тази пандемия?

- Ковид пандемията наистина промени случаите. Зачестиха хората със здравна тревожност, така наречената хипохондрия, тревожността като цяло, което е обяснимо, както казвам и във филма:

''Пандемията бърка в най-големите човешки страхове''.

Изключително зачестиха паническите разтройства, които си имаше и преди, но сега с по-голям интензитет. Преждевременни екзистенциални кризи, които са придизвикани точно от пандемията и кризата настъпваща с нея. Бих добавила също, че се засилиха обсесивно компулсивните разстройства и манийните състояния, особено свързани с чистотата на ръцете и разнасянето на бактерии.
Все пак, като че ли хората започват да стават все по-отворени за идеята, че могат да се доверят и имат нужда от специалисти в имунизирането на менталното здраве. 

Направи ли ни тази криза по-добри и смирени хора или извади на преден план лошото, което живее в нас?

- Не смятам, че мога да си позволя да обобщя или генерализирам. На всеки според това какви ресурси успя да събере за себе си и менталното си благосъстояние. Тоест, едни хора успяха да вземат това, което така или иначе са търсили под някаква форма, други, по-скоро задълбочиха симптоми от стари травми.

Твоите три съвета за съхранение на менталното ни здраве.

- ''Никой не може да направи за теб това, което сам трябва да направиш'' – казва Хорхе Букай, тоест да бъдем отговорни за себе си и към себе си!
- Да поработим върху това да не съдим другите, както и себе си!
- И не на последно място ще добавя, че намирайки смисъл във всяко едно нещо, което ни се случва, можем да живеем много по-леко и да преминаваме през тежки преживявания.

Филмът ''Ментализация'' може да гледате ето тук.