Niall: Балканите са вълнуващ пазар

  • Сподели:
Niall: Балканите са вълнуващ пазар

Niall е консултант по стратегии за компании в сферата на търговията на дребно с годишни приходи от над 250 милиарда евро. Той е започнал кариерата си като уважаван софтуерен инженер с диплома по изкуствен интелект и обработка на естествени езици, преди да се премести към консултантски позиции в някои от най-големите компании в света.

С Niall са работили някои от най-емблематичните световни марки като Disney, IKEA, Sony, Starbucks, Aldi, различни правителства и NASA. Той е пионер в областта на растежа, насочен към клиентите, и методологията "Comprehensive DesignTM". Като търсен лектор, Niall често провежда частни стратегически конференции за водещи марки и представя ключови  стратегии и потребителски тенденции. Той е главен изпълнителен директор на Veritееr.

Как се информирате за най-новите тенденции в областта на технологиите и иновациите и как бихте ги включили в работата си с марките, с които си сътрудничите?

- Стремя се да участвам в конференции и събития поне веднъж на месец, за да науча какви иновации използват марките и агенциите. Имам късмета да работя с някои от най-големите световни марки за търговия на дребно и често имам достъп до техните иновационни проекти. Въпреки това, много от тези проекти са поверителни, и имам ограничения в начина, по който мога да споделя тази информация в други проекти. Накрая, ние се стремим да работим както с широк кръг стартиращи предприятия, така и с мултинационални компании. Това ни дава възможност да видим как по-малките, по-гъвкави организации използват новите технологии и подходи за стимулиране на растежа.

Можете ли да споделите пример за момент, в който сте имали възможност, която другите са пренебрегнали, и как в резултат на това сте подобрили бизнеса си?

- Страхотен въпрос! По-голямата част от работата ми е насочена към това, което наричаме растеж, воден от клиента. Повечето от марките, с които работим (а вероятно и повечето марки в света), са силно фокусирани върху растежа на продуктите и категориите  и оперативната ефективност (растеж, ориентиран към процесите). Това означава, че често внасям различна перспектива в бизнеса и започваме да обсъждаме нови предложения, които позволяват страничен растеж на дела, обвързани с услуги (спомнете си за Amazon Prime) и предложения директно за потребителите (спомнете си за Disney+). Един конкретен пример за това е свързан с лоялността на клиентите. Работих за търговец на дребно с ниска цена (EDLP) на много конкурентен пазар. Основните им конкуренти бяха пуснали стимулиращи схеми за лоялност, които предизвикаха голям интерес на пазара... и клиентът ми искаше да разработи отговор. Вместо да реагират, като пуснат "me-too" схема за лоялност, която щеше да подкопае основното им стойностно предложение и следователно доверието на клиентите, аз им помогнах да разберат, че лоялността е резултат и че има широк спектър от фактори, които могат да използват, за да въздействат на поведението на клиентите при смяна на доставчика и да стимулират по-постоянни и по-устойчиви разходи на клиентите. За съжаление не ми е позволено да споделям подробности.

Какви стратегии и техники използвате, за да стимулиране креативността и иновативните идеи в екипа си или в организациите, с които работите?

- В нашата организация се стремим да стимулират определени ценности, които насърчават желаното поведение. Една от тях е "колективната интелигентност", която за нас означава включването на разнообразие от хора в процеса на решаване на проблеми. Това включва различия не само в мисленето, но и в културното и функционалното многообразие. Вярваме, че този подход винаги допринася за по-добри резултати. Втората ни ценност е "винаги стартиращи". Това означава, че сме отворени към нови идеи и готови да променим начина, по който работим, ако това ще ни помогне да постигнем по-добри резултати. Този подход ни помага да бъдем по-гъвкави и иновативни във всяко едно време.

Според вашия опит кои са ключовите фактори, които трябва да се вземат предвид при използжането на нови технологии или иновативни идеи в бизнеса, за да се гарантира успешното им интегриране и приемане?

- По-важно е да се съсредоточим върху резултатите, които желаем да постигнем, отколкото върху конкретните дейности, които се извършват. Това подтиква всеки служител да бъде двигател на промяната, а не просто изпълнител на инструкции. Инвестирането в подкрепа на промяната е от съществено значение. Промяната не е лесна, и е важно хората да разберат какво я предизвиква, защо се случва, как да я приложат и как да се справят с неочакваните ситуации. Това означава предоставяне на обучение, наставничество, активна комуникация и създаване на общност, където хората могат да споделят знания и опит. Такъв подход създава атмосфера на ангажираност и взаимодействие, което е основен двигател за успешната реализация на промяната.

Като лидер в бранша, какъв съвет имате за начинаещи, които искат да развият подобна способност да виждат възможности там, където другите не ги виждат, и да вдъхновяват останалите?

- Знам, че това е клише... но винаги бъдете любопитни.  Аз съм човек, който намира всичко за интересно и в резултат на това винаги се уча. Открих, че това наистина ми помага да виждам връзки между различни дисциплини и просто предизвиква много идеи. Също така - гордейте се с всичко, което правите, без значение колко тривиално може да е то. Усилената работа в това да правите нещата наистина добре винаги ви принуждава да добавяте все повече и повече идеи, което ще издигне бизнеса ви и ще ви помогне да се отличите от всички други.

Защо се съгласихте да бъдете част от Balkan eCommerce Summit и как според Вас това събитие влияе на бизнесите в региона?

- Смятам, че Балканите са вълнуващ пазар. Прогнозите са, че икономиката на Западните Балкани, Румъния и България ще нарасне през 2024 г. и мисля, че е онлайн магазините ще играят голяма роля за това. Радвам се, че бях част от Balkan eCommerce Summit и успях да видя всички представени иновации. Благодарни сме че имахме възможността да представим нашата компания чрез щанд в експо зоната.