Основателят на Patagonia дарява приходите си в борбата с климатичните проблеми

  • Сподели:
Основателят на Patagonia дарява приходите си в борбата с климатичните проблеми

Милиардерът, основател на марката за спортно облекло Patagonia, предава компанията на тръст, който ще използва печалбата си за борба с климатичната криза.

83-годишният Ивон Шуинар каза, че вместо да продаде компанията или да я направи публична, той ще прехвърли собствеността върху бизнеса на семейството си и организация с нестопанска цел.

Собственикът на гиганта за спортни дрехи и екипировка Patagonia дава цялата компания за 3 милиарда долара на тръст, като всички печалби отиват за борба с изменението на климата, заявяйки, че ''Земята вече е нашият единствен акционер''.

Патагония все още ще се управлява за печалба, но парите ще отидат изцяло за защита на околната среда. Това не е първият случай в историята на фирмата, в който тя раздава огромни суми пари за благотворителни каузи и екологичен активизъм.

Шуинар стана известен с алпийските изкачвания в националния парк Йосемити и има нетна стойност от 1,2 милиарда долара. 

''Измина половин век, откакто започнахме нашия експеримент в отговорния бизнес'', каза Шуинар. ''Ако имаме някаква надежда за процъфтяваща планета след 50 години, това изисква всички ние да направим всичко възможно с ресурсите, с които разполагаме. Като бизнес лидер, който никога не съм искал да бъда, аз върша моята роля.''

Той добави:

''Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство, ние използваме богатството, което Патагония създава, за да защитим източника. Ние правим Земята наш единствен акционер и съм изключително сериозен за спасяването на тази планета.''