Шон Пен, Джоли, Кличко и много други личности в подкрепа на украинските граждани

  • Сподели:
Шон Пен, Джоли, Кличко и много други личности в подкрепа на украинските граждани

Звездите използват своите платформи, за да покажат подкрепата си за засегнатите от нарастващата криза в Украйна. 
Холивуд се обединява след атаката срещу Украйна.

Малко след като руският президент Владимир Путин разпореди инвазия в източноевропейската страна, ход, който президентът на САЩ Джо Байдън нарече "непровокиран и неоправдан", известни личности започнаха да използват своите платформи, за да говорят срещу военните действия и да покажат подкрепата си за цивилните, засегнати от войната. От споделяне на ресурси до стартиране на планове за оказване на помощ на бежанците, звездите са били активни както онлайн, така и на място.
Според Бетани Франкъл, нейната организация BStrong е "в ход да изпрати 100 000 комплекта за хигиена, комплекти за оцеляване #Bstrong, одеяла, генератори, спални чували до страните на борда на Украйна в НАТО", докато руската армия продължава да се спуска върху Украйна.  
"Този ​​първоначален ангажимент за доставки ще надхвърли 10 милиона долара", сподели Франкъл в Instagram.

Междувременно Шон Пен присъства на брифинг за пресата в президентския офис в украинската столица Киев в четвъртък. Според изявление от кабинета на президента на Украйна, получено от Newsweek, актьорът-режисьор "специално дойде в Киев, за да запише всички събития, които се случват в момента в Украйна и да каже на света истината за нахлуването на Русия в нашата страна" под формата на документален филм.

Проектът е продукция на Vice Studios във връзка с Vice World News и Endeavour Content.

"Шон Пен е сред тези, които подкрепят Украйна днес. Нашата страна му е благодарна за тази проява на смелост и честност.", се съобщава в изявлението.
 

Известно е, че Пен влиза в зони на конфликти и бедствия. Усилията на носителя на Оскар в Хаити след последиците от земетресението, което опустоши страната през 2010 г., бяха в центъра на документалния филм Citizen Penn. След урагана Катрина, през 2005 г., Пен също пътува до Ню Орлиънс, за да помогне в усилията за търсене и спасяване на човешки животи.
Неправителствената организация на актьора Community Organized Relief Effort, или CORE, която беше основана в отговор на земетресението в Хаити, също помогна в ковид пандемията в Съединените щати.

Като посланик на Върховния комисар на ООН за бежанците, Анджелина Джоли публикува свое собствено изявление в четвъртък, в което се казва, че нейният фокус "е да се направи всичко възможно, за да се гарантира защитата и основните човешки права на разселените и бежанците в региона".
Заявявайки, че се моли за хората в Украйна, носителката на Оскар добави: "Вече видяхме съобщения за жертви и хора, които започват да бягат от домовете си, за да търсят безопасност. Твърде рано е да се знае какво ще се случи, но значението на този момент – за народа на Украйна и за международното върховенство на закона – не може да бъде преувеличено."
В профила си активистката също така сподели връзка към официалното изявление на ВКБООН, в което се зарича "да предоставя хуманитарна помощ, когато е необходимо и възможно".

На фона на нарастващата криза много популярни личности също се обърнаха към социалните медии, за да призоват за прекратяване на инвазията.

"Изпращам любов и добри молитви към всички невинни хора от Украйна, Русия и Европа, които са хванати в този тъжен и разяждащ момент на асиметрично насилие и унищожение, особено на младите хора. Не сте заслужили с нищо това извращение и неприличен спектакъл", туитира Марк Ръфало.

Майли Сайръс, която засне нейното музикално видео "Nothing Breaks Like a Heart" в Киев, сподели в стори в Twitter и Instagram:

"Солидарна съм с всички в Украйна, които са засегнати от тази атака и нашата глобална общност, която призовава за прекратяване на това насилие."

Украинският шампион по бокс Владимир Кличко добави: "Светът гледа колко безразсъден и смъртоносен е империализмът, не само за Украйна, но и за всички. Нека историята бъде урок, който да не се повтаря."