Уилям и Кейт - новите принц и принцеса на Уелс

  • Сподели:
Уилям и Кейт - новите принц и принцеса на Уелс

В първата си официална реч като монарх крал Чарлз III създаде новите принц и принцеса на Уелс.

Това означава, че Уилям следва стъпките на баща си, а Кейт стана първият човек след лейди Даяна, принцесата на Уелс, който използва титлата, която Даяна имаше, когато бе омъжена за Чарлз.

Децата на двойката съответно стават принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис от Уелс.

В реч пред нацията кралят заяви, че "с Катрин до себе си, нашите нови принц и принцеса на Уелс, ще продължат да вдъхновяват и водят националните ни разговори, помагайки да изведем маргиналните в центъра, където жизненоважна помощ може да се даде".

Катрин "оценява историята, свързана с тази роля, но разбираемо ще иска да погледне в бъдещето, докато създава своя собствен път", каза източник.

"Двойката се фокусира върху задълбочаване на доверието и уважението на хората от Уелс с течение на времето", добавяйки, че двамата ще подходят към новите си роли "по скромния и смирен начин, по който са подхождали към работата си преди"

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд каза, че крал Чарлз се е радвал на "дълго и трайно приятелство" с Уелс и страната "очаква с нетърпение да задълбочи отношенията си с новите принц и принцеса на Уелс".

Кралицата-консорт, Камила, също технически беше принцесата на Уелс, когато се омъжи за Чарлз през 2005 г., но никога не използва титлата поради връзката ù с Даяна, която загина в автомобилна катастрофа през 1997 г.

Даяна бе лишена от стила си на HRH и титлата ù бе променена на Даяна, принцеса на Уелс след развода ù година преди да умре.

Освен че взе титлата Принц на Уелс, която преди това беше притежавана от краля, Уилям пое своите шотландски титли и го наследи като херцог на Корнуол.

Следователно Уилям и Кейт също са херцог и херцогиня на Корнуол и херцог и херцогиня на Ротсей в Шотландия.

Крал Чарлз каза: "Горд съм да го създам принц на Уелс, Tywysog Cymru, страната, чиято титла имах голяма привилегия да нося през толкова голяма част от моя живот и дълг."

Той добави:

"Искам също така да изразя любовта си към Хари и Меган, които продължават да градят живота си в чужбина."