Как да излекуваме емоционалните си рани

  • Сподели:
Как да излекуваме емоционалните си рани

В света, в който живеем, често пъти истината е относително понятие, което има навика да се променя с много бърза скорост. Днес изречените думи могат да бъдат верни, но утре те да са напълно подменени и в действителност да се превърнат в лъжа.

Често пъти хората са готови да прикрият своята истинска същност с помощта на лъжите, както и да придобиват все повече земни блага с помощта на нетолерантност, грубост и измама, а всичко това кара останалите хора да се чувстват използвани, смачкани и емоционално изтощени, защото тези рани определено по-трудно се лекуват, тъй като са нанесени дълбоко навътре в душата ни.

Страданието, което изпитваме винаги е вследствие на тези три неща - на прекалена доверчивост, на нуждата ни да помагаме и на желанието ни да изпитваме силна и сърдечна любов към някого, и именно тези три неща ни вкарват в капана, от който излизаме различни, носещи своите емоционални страхове и рани, които само единствено ние можем да излекуваме. 

На първо място е важно да се научим, че не всичко е такова, каквото ни изглежда и не трябва да вярваме на всичко, което ни казват, така ще можем да си спестим част от душевните терзания, които със сигурност ще изпитаме в бъдеще време, просто защото сме се доверили прекалено много на хора, на които не е трябвало. 

На второ място е важно да можем да различаваме истината от лъжата и въпреки че лъжата се е превърнала в средство за печалба от повечето хора и дори най-невинните хора имат навика да изричат лъжи, за да прикрият някоя страшна истина, ние трябва да се научим да се пазим от този свят изпълнен с илюзии, в който трудно можем да разберем какво в действителност е истинското и какво е манипулативна безочлива лъжа.

Трябва да поставим една бариера, пред душата си, която да не допуска всяка изречена лъжа или истина да преминава през нея, преди да сме напълно убедени в искреността на човека, който изрича тези думи пред нас. 

На третото място, за да можем да излекуваме своите емоционални и духовни рани, трябва да притежаваме силата да се изправим директно срещу проблемите, които са причинили тези рани и хората, които са ни накарали да се чувстваме по този начин и да им покажем, че ние можем да оцелеем, независимо от огорченията, които трябва да преглътнем и просто да продължим чисти напред.

Вярата ще ни помогне да се справим с душевните терзания, както и да поставим най-доброто лекарство върху своите емоционални рани, за да ги излекуваме, а то е любов. 

На четвърто място, трябва да простим на всички тези хора, които по някакъв начин са ни наранили, за да можем да излекуваме напълно своите емоционални рани. Прошката е начин да се пречистим от всичко онова, което ни тежи и не можем да носим повече със себе си, прошката е метод за изцеление и прочистване на душата, затова е изключително важна, ако искаме да продължим пътя си напред, здрави в пълна хармония със себе си, с чувствата си и истински щастливи.

Когато простим, няма да ни се налага повече да изпитваме тази огромна болка, само когато си помислим през какво сме преминали и какво са ни причинили - прошката ще ни помогне да не чувстваме повече тези страдания и да изчистим тази горчивина от душата си. 

На последно място, простете на себе си за своите грешки, както и за тези, които сте успели да допуснете в предишните си животи, защото може би именно кармата ви кара да преминавате, през всички тези духовни терзания и угризения и именно тя чисти стари забравени сметки.

Прошката е способна да изчисти вашата карма и да ви помогне да започнете живота си от начало, без обременения и наказания от предишни ваши грешки. 

Запомнете, че вярата, любовта и прошката са трите основни стъпки, които трябва да извървите и които наистина ще ви помогнат да излекувате своите душевни рани и да продължите напред, защото човек е могъщ, когато се научи да прощава, а силата на вярата му помага да живее в мир и хармония, както със себе си, така и с всички останали хора. 
 

Предлагаме ви и: Самовъзпитание и контрол на чувствата ни

 Самочувствието – първата стъпка към по-добър живот

Не гледам броя на хората, които са с мен

Как да преборим паническите си страхове

Как да преборим депресията и негативните мисли