Как да преборим паническите си страхове

  • Сподели:
Как да преборим паническите си страхове

Живеем в свят на стрес и всичко, което ежедневно преживяваме се отразява на нашето психическо и емоционално състояние. Всеки стрес е способен да ни накара да загубим увереността си и да отключваме различни видове страхове.

Определено не е лесно да се борим със своите демони, особено ако тези страхове сме ги подхранвали години наред. Паническите атаки могат да бъдат отключени по всяко време и дори от дадено събитие, което е успало да ни накара да се чувстваме несигурни и нестабилни.

Често пъти хората успяват да затрупат своя ум с прекалено много мисли, което също води до изтощение, както и отключване на панически страхове, тогава и се зараждат въпросите – Ами, ако не се справя? Ами, ако се сбъднат най-големите ми страхове? – а, в действителност тези въпроси отключват, още по-голяма паника в нас.

Паническите атаки могат да се повтарят периодично и в продължение на много дълъг период от време.
Симптомите при паническите страхове могат да бъдат най-различни, но най-често разпространените са – изпотяване, тревожност, страх, дискомфорт, треперене, втрисане, усещането, че навлизаш в дупка или някаква тежест, те е приковала към земята и не можеш да се движиш.  

Човекът, който изпитва панически страх има усещането, че въздухът му спира, започва да изпитва силен световъртеж, а сърцебиенето му се ускорява. Паническите страхове продължават само няколко минути, но човекът, който е изпаднал в подобно състояние има усещането, че те продължават цяла вечност.

Паник атаките са все по-често срещани при хора, които имат активен начин на живот, както и при тези, които не успяват да се отпуснат и да дадат почивка на своето тяло и ум.  

Сега ще ви изброим няколко от начините, чрез които да можете да се преборите с паническите страхове.

Равномерно дишане
Когато започнем да усещаме по-горе изброените симптоми, най-важното е да се опитаме да успокоим своето вдишване. Когато стабилизираме своето дишане, постепенно ще усетим, как паник атаката е преминала.

Нужно е да започнем да броим бавно – първо, поемаме дълбоко въздух, задържаме го за секунди, след което бавно го изкарваме от своите дробове. Когато успокоим своето дишане, ще нормализираме и сърцебиенето, така ще излезем от тази дълбока дупка, в която сме попаднали.

Позитивни мисли
Още щом усетим, че започнат да ни връхлитат панически страхове, трябва да предизвикаме в съзнанието си приток на позитивни мисли, които ще ни помогнат да се успокоим.

Започнете да си мислите за местата, които искате да посетите през своя живот, за хората, които най-силно обичате и за най-незабравимите спомени, които успяват винаги да ви накарат да се почувствате добре.

Насочете вниманието си към някакво действие
Това може да ви помогне да стопирате паниката, като се заемете с любимо хоби или с някакъв спорт. Независимо какво ще изберете, важното е да направите нещо, от което се чувствате добре и с което ще предизвикате позитивни мисли в съзнанието си.

Четете още: Техники за възстановяване на вътрешното спокойствие

Човек преживява всичко с емоционалното си тяло

Духовни упражнения за сила, енергия и здраво тяло